Nyitott Templomok Napja: Összegyűjtöttük az evangélikus vonatkozású programokat!

Nyitott Templomok Napja: Összegyűjtöttük az evangélikus vonatkozású programokat!

Share this content.

Forrás: ars-sacra.hu
Budapest – Az Ars Sacra fesztivál keretében idén is megrendezik a Nyitott Templomok Napját szerte az országban. Az eseményre 2016. szeptember 17-én kerül sor. A hivatalos oldalról összegyűjtöttük az evangélikus templomok erre a napra tervezett programjait.

Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján meghívják a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Mutassák be a templom építészeti, művészeti értékeit, előadásokat, beszélgetéseket, gyerekprogramokat, filmvetítéseket, kiállításokat szervezzenek a Nyitott Templomok Napján. 

 

PROGRAMOK  

 

Ária- és dalest a budavári evangélikus templomban

Lakatos Diána - ének, Miczinger Ilona - zongora és Lakatos Jenő - trombita közös estje. Műsor: Barokk, klasszikus és romantikus zeneszerzők műveiből való válogatás.

Letizia Romiti orgonahangversenye a Fasorban

Az olasz művésznő a milánói konzervatórium orgona tanszékén szerzett diplomát, majd Bresciában csembalót, Torinóban gregorián éneket tanult. Európa-szerte, az USA-ban és a volt Szovjetunióban is kedvelt előadó. A fasori evangélikusok Angster orgonáján Bach, Bonnet és Mascagni műveit szólaltatja meg.

Csipkemúzeum megtekintése tárlatvezetéssel a debreceni evangélikus gyülekezet szervezésében

Medgyesiné Vághy Ida életműve A Debreceni Evangélikus Egyházközség altemplomában Medgyesiné Vághy Ida életműve – Kézimunkák és a csetneki magyar csipke újjászületése címmel Magyarország első állandó csetneki csipke kiállításának ad helyet két helyiségben.

Templombemutatás és zenei programok Kecskeméten

A Kecskeméti evangélikus templom Ybl Miklós tervei alapján 1862-1863-ban épült romantikus stílusban. A környező épületek közt megbújó, gondosan felújított templom a város egyik gyöngyszeme, ismét régi szépségében várja a látogatókat, ezen az estén vezetéssel és zenei programokkal.

A kőszegi evangélikus templom tornyának megtekintése

A Türelmi rendelet után épült (1783) kőszegi evangélikus műemléktemplom megtekintése. Délelőtt 11, illetve délután 14 órakor lehetőséget biztosítunk az önálló harangtoronyba való feljutásra is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik Kőszeg városára.

Nyitott Templomok Napja a szécsényi evangélikus templomban

A nyitva tartás teljes ideje alatt folyamatosan látogatható Kolumbán Bernadett ikonfestő tárlata, valamint a gyülekezet életéről szóló kiállítás. 17 órától dr. Feketéné Benkó Kata kántor orgonajátéka hallható.

VI. Nyitott Templomok Napja Váckisújfalun a római-katolikus és evangélikus templomokban

Matiné: Az aranykezű orvos film megtekintése, gyermek foglalkoztató, énektanulás. Főprogram: Szentmise, gitáros koncert, orgonajáték. Agapé.

Evangélikusok a XVIII. kerületben - egyházismereti séta

A Pestszentlőrinci-Pestszentimrei Evangélikus Egyházközségben 2016. szeptember 24-én szombaton 17 órától tartanak Nyitott Templomok Napját „Evangélikusok a XVIII. kerületben - egyházismereti séta” címmel. A Sztehlo Gimnáziumot, a pestszentlőrinci Élő Kövek Templomát séta formájában, a pestszentimrei Luther-kápolna terveit és a lőrinci templom szárnyasoltárát, orgonáit, harangját előadás formájában mutatják be.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!