Megjelent egy könyv Luther szabadság-tapasztalatairól

Megjelent egy könyv Luther szabadság-tapasztalatairól

Share this content.

Forrás: epd, ekd.de, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Lipcse – Hamburg – A hambugi filozófus, Joachim Köhler most megjelent életrajzi könyve Luther Márton (1483-1546) reformátor szabadság-tapasztalatát állítja a középpontba.

Luther Jézus által megszabadult autoriter apjától, az elnyomó pápaságtól, de még a világi uralkodóktól is – mondta a szerző a Protestáns Sajtószolgálatnak (epd) Lipcsében, majd hozzátette –, de ezzel egyidejűleg kinyitotta az emberek szemét is a szabadság előtt.

Luther radikális új kezdetet szeretett volna, frontális ütközésekkel – jelentette ki Köhler.

A pápaság fő bevételi forrását, a megvásárolható bűnbocsátó cédulák árusítását keresztényietlennek nevezte, a pápát bibliátlannak, a papok hatalmát pedig elfogadhatatlannak – magyarázta a filozófus.

De nem csak a bűnbocsátó cédulák kritikájával vagy a 95 tételének 1517. október 31-én való kifüggesztésével lépett Luther új területre, a világi erőszak relativizálásával is olyan tettet hajtott végre, amely mind a mai napig hat – mondta Köhler.

Luther előtt ugyanis elképzelhetetlen volt az, hogy egy egyén a felette álló hatalommal azonos szemmagasságba kerüljön – tette hozzá az író, utalva Luthernek a császárral való wormsi találkozására.

Az Evangelische Veranstalt Leipzig nevű kiadó gondozásában megjelent „Luther! Egy megszabadított életrajza” című művet 2016. augusztus 30-án mutatták be Lipcsében. A bemutatón a Frankfurter Allgemeine Zeitung munkatársa Andreas Platthaus moderálta a beszélgetést.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!