Hangolódó #7 | Huszár András

Hangolódó #7 | Huszár András

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, szöveg: Huszár András
Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Eheti összeállításunkat Huszár András, az Origo Filmklub szerzője készítette, és azt a témát járja körül, amikor egy világi ember rácsodálkozik a transzcendensre.

Világi ember vagyok, azt hiszem, valahol az ateizmus, agnoszticizmus és szekularizmus háromszögén belül mozgok. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne foglalkoztatna a spiritualitás, és ne tapasztaltam volna meg magam is életem során olyan közösségi élményeket, érzelmi és lelki felszabadulást, amely kiragadott a hétköznapok valóságából. Gyakran épp a zene hatására, ami a levegő puszta mechanikai rezgésén, a véges számú hangjegyek variációin, a hangnemek hangulati jellemzőin túl, egy megfoghatatlan emocionális dimenzión átszűrve képes megrendíteni, eufóriát, katarzist okozni.

A mixtape-emet is ilyen füllel válogattam: vannak köztük vallásos tematikájú szerzemények, de elsősorban olyan dalokat kerestem, amelyek közelebb vittek valami transzcendenshez, akár koncerten, akár csak a fülhallgatón keresztül. A válogatás első felében meditatívabb, melankolikusabb számok szerepelnek, míg a második fele az öröm, az élet ünneplése jegyében született.

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!