Női tanácsadók a Vatikánban

Női tanácsadók a Vatikánban

Share this content.

Forrás: americamagazine.org, fordítás: MEE OI Ökumenikus és Külügyi Osztály
Róma – Ferenc pápa történelmi döntést hozott, amikor ez év áprilisában két pap mellett három nőt is kinevezett a Hittani Kongregáció tanácsadójának. A 16. század óta fennálló, a kilenc vatikáni kongregáció közül a legnagyobb hatalommal bíró testület történetében az első alkalom, hogy tanácsadói közé nők, illetve laikusok is bekerültek.

A három női tanácsadó közül kettő olasz, egy pedig belga származású. Linda Ghisoni a világiak, a család és az életvédelem kérdéseiért felelős dikasztérium (Dicastery for Laity, Family and Life) egyik világi helyettes titkára; Michelina Tenace professzorasszony a római Gregoriana Pápai Egyetemen, míg Laetitia Calmeyn professzorasszony a párizsi Collège des Bernardins-ban tanít teológiát. 

Ferenc pápa célul tűzte ki, hogy a Római Kúrián, a katolikus egyház központi hivatali apparátusában nagyobb teret biztosít a nők számára. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!