Lutheránus identitásunkat formáló tényezők – Norvég esperesek jártak hazánkban

Lutheránus identitásunkat formáló tényezők – Norvég esperesek jártak hazánkban

Share this content.

Szöveg és fotó: Balicza Máté
Budapest – Ingeborg Midttømme püspökasszony vezetésével szeptember 28. és október 2. között Magyarországra látogattak a Norvég Evangélikus Egyház Møre egyházkerületének esperesei. A vendéglátó Fabiny Tamás püspök és az Északi Evangélikus Egyházkerület volt, amely 2008 óta testvérkapcsolatokat ápol norvég partnerével.

A látogatás tartalmas programjai között különösen fontos volt a keddi közös esperesi tanácskozás, amelyen mindkét egyházkerület esperesei részt vettek. A rendkívül hasznos, egymás jobb megismerését lehetővé tevő találkozó témái voltak többek között a lutheránus identitásunkat formáló tényezők, a jelenkor kihívásai egyházmegyei és gyülekezeti szinteken, a 2017-es előkészületek, valamint a menekültkérdés is. A norvég delegációnak a többi napon alkalma nyílt megismerni egyházunknak a Sarepta szeretetotthonban és a menekültek megsegítése érdekében folytatott diakóniai munkáját, megbeszélést folytatni Tove Skarstein magyarországi norvég nagykövettel, megtekinteni a jelenleg az Országos Levéltárban őrzött Luther végrendeletet és meglátogatni a Budavári Evangélikus Gyülekezetet is. A tartalmas látogatás zárásaként a vendégek október elsején részt vettek a Reformáció Hónapja nyitó istentiszteletén. A két testvér egyházkerület életében kiemelt jelentőségű találkozóról az Evangélikus Életben hamarosan bővebb tájékoztatást is adunk.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!