Már templomban is házasodhatnak a norvég homoszexuálisok

Már templomban is házasodhatnak a norvég homoszexuálisok

Share this content.

Forrás: index.hu, szöveg: Kovács M. Dávid. Fotó: Barcroft Media / Europress / Getty
Oslo – A norvég evangélikus egyház vezetése hétfőn Trondheimben megszavazta azt az új szabályozást, amely alapján mostantól melegek is köthetnek házasságot templomokban – írja a Local norvég kiadása.

A püspöki konferencián 115 résztvevő közül 88-an gondolták úgy, hogy az azonos neműeknek is joga, hogy a polgári szertartás mellett templomban is megesküdhessenek, és 32-en szavaztak a végső döntés ellen, amit már egy korábbi eredmény is előrejelzett: a szavazás előtt, a hétvége során 23 bizottsági tagból 15-en álltak az ügy mellé.

Norvégia egyébként az egyik legliberálisabb európai ország, ahol az azonos neműek 2009 óta törvényesen, a heteroszexuális párokhoz hasonlóan köthetnek házasságot és akár gyermeket is fogadhatnak örökbe, de ezek mellett a norvég egyház még a melegek pappá szentelését is engedélyezi.

Az új döntést támogatók szerint a házasság két ember elköteleződése egymás iránt, és ebben a szövetségben nem számít a felek neme. A tiltakozók szerint viszont a határozat szembemegy a Biblia és Jézus tanításaival is, a nyilatkozataik alapján ők most rendkívül csalódottak.

Az intézkedés várhatóan 2017 januárjában léphet életbe. Tavaly a norvégok 74 százaléka a döntést meghozó evangélikus egyház tagja volt.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!