A norvég evangélikus egyház is belement a melegházasságba

A norvég evangélikus egyház is belement a melegházasságba

Share this content.

Forrás: mno.hu, Reuters
Oslo – Ezentúl a Norvég Evangélikus Egyház lelkészei – összhangban több más külföldi protestáns felekezettel – azonos neműeket is összeadhatnak – írja a Reuters. Ez magával hozza a nemsemleges liturgikus nyelvezetet is, úgyhogy például kikopnak a szertartásból a menyasszony és a vőlegény szavak.

A francia protestánsok és az amerikai presbiteriánusok 2015-ben fogadták el a melegházasságot, most a norvégok 73 százalékát magába foglaló egyház is megtette ezt.

„Remélem, hogy a világ összes egyházát inspirálja majd ez az új szertartás” – mondta el Gard Sandaker-Nielsen, aki annak a mozgalomnak a vezetője, ami az evangélikus egyházban a szabályok megváltoztatásáért kampányolt.

Norvégia egyébként is a liberális megközelítés híve: 1993-ben második országként – Dánia után – törvényt alkottak az azonos neműek bejegyzett élettársi viszonyáról, 2009-ben pedig már a melegházasság is törvényes volt az északi országban.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!