Egyházi énekekkel és imádsággal bátorította a tűzoltókat az összegyűlt tömeg Párizsban

Egyházi énekekkel és imádsággal bátorította a tűzoltókat az összegyűlt tömeg Párizsban

Share this content.

Forrás: MTI, index.hu, 777blog.hu, Vatikáni Rádió, Magyar Kurír, fotó: AFP, GETTY IMAGES
Párizs – Kigyulladt, és órákon át erősen lángolt hétfőn este a Notre-Dame-székesegyház Párizsban. A katedrális felső része gyulladt ki, komoly füstfelhőbe burkolva az épületet. Az eddigi információk szerint este 7 óra előtt pár perccel a katedrális felújítása közben kaphatott lángra valami.

Nyolc óra előtt néhány perccel beomlott az épület csúcsa, a négyezeti huszártorony. Ez a hossz- és kereszthajó találkozása felett álló faszerkezetű, francia gótikára jellemző „kistorony".

A tűz elérte az egyik harangtornyot, azonban itt meg tudták állítani a lángok terjedését, és végül mindkét harangtornyot megmentették. Európai idő szerint valamivel hajnali kettő után a párizsi rendőrség szóvivője azt mondta a CNN-nek, hogy a Notre-Dame-székesegyház tetőszerkezetét teljes egészében elpusztító tüzet mostanra megfékezték, kontrollálják a lángokat.

Azt már éjfél körül tudni lehetett, hogy megmenekül a Notre-Dame-székesegyház, arra viszont nagyjából hajnal háromig várni kellett, hogy a párizsi tűzoltóság bejelentse: teljesen megfékezték a tüzet.

Az Index.hu híradása az eseményről.

Már legalább egy éve kritikus volt a katedrális állapota

A katedrális Párizs egyik egyik legfontosabb turisztikai látványossága, évente tizenhárom millió ember látogatja. 

A katolikus egyház vezetői már tavaly sürgették a nyolcszázötven éves gótikus épület felújítását, miután kritikus állapotba került, amikor nagyobb repedéseket fedeztek fel. Az épület állapota minden bizonnyal a légszennyezés következményeként kezdett romlani. A BBC korábban forgatott a felújítást sürgető Michel Picot-val, aki többek között megmutatta azokat az elemeket is, amelyeket fával kellett pótolni, mert félő volt, hogy rászakadnak a járókelőkre. Részben ezért csak elektromos járművekkel lehetett az elmúlt hónapokban a  környéken közlekedni.

A katedrális alapkövét 1163-ban rakta le III. Sándor pápa, a székesegyházat százötvenhét éven keresztül, 1320-ig építették. A francia forradalom idején majdnem elpusztult, majd 1845 és 1878 között az eredeti tervek alapján újjáépítették. Az épület orgonája hétezer-nyolcszáz sípból áll, többször felújították, és a mai napig működik. A katedrális hossza 128, szélessége 41, ikertornyainak magassága pedig 63 méter. 

A múlt héten leemelték és felújításra elszállították a párizsi Notre-Dame huszártornyát díszítő szobrokat

Látványos akció keretében leemelték és elszállították restaurálni a párizsi Notre-Dame-katedrális huszártornyát díszítő bronzszobrokat.

Kivételes, csodás esemény. Ez az első alkalom, hogy közelről is láthatjuk azt a tizenhat szobrot, amelyet az 1860-as években helyeztek” a katedrálisra - mondta a francia hírügynökségnek az elszállításkor Marie-Hélene Didier, a huszártorony felújítását vezető örökségvédelmi szakember. 

A 3 méter magas és mintegy 250 kilogramm súlyú szürkés-zöld szint öltött szobrokat - amelyek a 12 apostolt és a négy evangélistát ábrázolják - Périgueux városába szállították, ahol először megvizsgálják, majd teljesen felújítják őket, mielőtt a tervek szeriont 2022-ben visszakerülnek az eredeti helyükre. 

Kettesével újítjuk fel őket, miközben a többi szobrot 19 hónapon át a székesegyház főhajójában őrzik. A felújítás során a szobrok színe várhatóan megváltozik, barnássá válik, és így visszanyerik eredeti bronzszínüket” - mondta az AFP-nek Jean-Michel Guilment kulturális szakember.   

Párizs legismertebb gótikus temploma 1163 és 1345 között épült, évente mintegy tizenhárom millió látogató keresi fel. 

A bronzszobrok nem a középkorban, hanem a katedrális huszártornyának újjáépítésekor, 1859-1860-ban Eugene Viollet-le-Duc építész invenciózus, de stílushű elképzelései szerint épültek. A katedrális eredeti huszártornya 1250-ben készült el, de a francia forradalmat követő időszakban lebontották. 

A szobrok felújítása mintegy 800 ezer euróba kerül. A huszártorony teljes restaurációja, amelyet teljes egészében a francia állam finanszíroz, mintegy 11 millióra rúg.

...És akkor Párizs elkezdte énekelni az Üdvözlégy, Máriát!

A reims-i érsek nyilatkozatában arról beszélt, a székesegyház toronycsúcsának ledőlése azért is bír elemi erejű szimbolikával, mert az Isten felé mutató ujjat jelenítette meg… Hétfő este Franciaország-szerte megkondultak a harangok. A Notre-Dame-székesegyházért, s mint máskor is: a lelkekért szóltak.

Aztán Párizsban a Mi Asszonyunkat mardosó tüzet döbbenten figyelő tömeg egyszer csak elkezdte énekelni az Üdvözlégy, Máriát. Egyre több beszámoló szólt arról, hogy az emberek a városban térdre ereszkednek és szent énekeket énekelnek. „Ave, Maria”, énekelték, miközben égett a templom - írta a 777blog.hu.

Erdő Péter szolidaritását fejezte ki a párizsi érseknek 

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget a Notre-Dame-székesegyházban kitört tűzvész miatt hétfő este.

A levélben, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-hez eljuttatott, a bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame-székesegyház áll lángokban.

Szolidáris szeretetünkről biztosítjuk Michel Aupetit párizsi érseket és a francia katolikus közösséget” - fogalmazott. 

„Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja” - olvasható a bíboros levelében.

Orosz ortodox egyház: a veszteség közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat

A párizsi Notre Dame-székesegyház leégése miatt érzett fájdalom közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat, egyben olyan jel, amelyet értelmezni kell - jelentette ki Nyikolaj Balasov esperes, az orosz ortodox egyház külkapcsolati osztályának helyettes vezetője hétfő este a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

„Nyugaton ma van az Nagyhét első napja. Nagy veszteség ez, szörnyű jel, amelyet még teljes egészében fel kell fognunk, amely éles fájdalmat okoz, együttérzéssel tölti meg szívünket, közelebb hozva bennünket nyugati keresztény testvéreinkhez” - mondta Balasov.

Az orosz egyházi tisztségviselő azt hangoztatta, hogy az oroszok történelme és lelke is kötődik „a Krisztus-hit ezen ősi erődjéhez”, amely kialakította azt az Európát, amely számukra „kifejezhetetlenül drága és amely még a legeredetibb orosz gondolkodók számára is a szent csodák országát jelentette”.

„Isten anyja oltalmazza a Nyugat keresztényeit a gyász ezen óráiban” - tette hozzá.

„Hatalmas tragédia ez Franciaország és az egész világ számára, mert a párizsi Notre-Dame-székesegyház a francia történelem jelképe, de bizonyos értelemben Európa szimbóluma is” - jelentette ki ugyancsak a TASZSZ-nak Mihail Svidkoj nemzetközi kulturális együttműködésért felelős elnöki biztos, aki kifejezte Moszkva készségét arra, hogy megpróbáljon segítséget nyújtani a franciáknak „a világkultúra nagyszerű remekművének” helyreállításához.

Szijjártó Péter: Magyarország együttérez Franciaországgal

Magyarország együttérez Franciaországgal a párizsi Notre-Dame-székesegyházban kitört tűzvész miatt - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek hétfőn este eljuttatott közleményében.

„Együttérzünk francia barátainkkal, amikor nézzük a fájdalmas párizsi képsorokat. A Notre-Dame-székesegyház mindannyiunknak fontos keresztény szimbólum, vallási, kulturális jelkép, azt mutatja, kik vagyunk. Erőt és kitartást kívánunk a tűzoltóknak” - hangsúlyozta állásfoglalásában a tárcavezető.

Hősként ünneplik a párizsi tűzoltók káplánját

Hősként ünneplik a franciák a párizsi tűzoltók káplánját, Fournier atyát - írják a francia lapok. Az atya hétfő este több tűzoltóval együtt bement a Notre-Dame-székesegyház égő épületébe és kihozta Krisztus töviskoronáját, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.

Rekviem egy katedrálisért

Megrázó hír kavarta fel a nagyvilágot. A párizsi Notre-Dame-székesegyház április 15-én este 7 óra körül lángokba borult, és órákon keresztül égett. Harmati Béla Lászlónak, az Evangélikus Országos Múzeum igazgatójának gondolatait osztotta meg a KötőSzó blog a szörnyű katasztrófával kapcsolatban.

A Notre-Dame ismét az építők hitének jelképe lesz – Ferenc pápa üzenetet küldött Párizsba

Ferenc pápa április 16-án, nagykedden délben üzenetet küldött Michel Aupetit párizsi érseknek a Notre-Dame székesegyházat pusztító tűz kapcsán.

„A Notre-Dame székesegyház jelentős részét elpusztító tűz után veletek vagyok szomorúságotokban, és az egyházmegye híveihez, Párizs lakóihoz fordulok és mindenkihez Franciaországban. Ezekben a nagyheti napokban, amikor Jézus szenvedésére, halálára és feltámadására emlékezünk, lelki közelségemről és imádságomról biztosítalak benneteket – olvasható Ferenc pápa üzenetében. – Ez a katasztrófa súlyosan károsította a történelmi épületet. De meggyőződésem, hogy a tűz nemcsak egy épületet sújtott, hanem egy nemzeti szimbólumot is, mely kedves a párizsiak és a franciák számára, bár világnézetük sokféle. A Notre-Dame a közös emlékezethez tartozó építészeti kincs, mely számos nagy esemény helyszíne, és tanúja a városban élő katolikusok hitének és imádságának.

Kifejezem nagyrabecsülésemet a tűz oltásában közreműködő tűzoltóknak munkájukért és bátorságukért, és kívánom, hogy a Notre-Dame székesegyház az újjáépítés és mindenki mozgósításának köszönhetően legyen ismét gyönyörű kincs a város szívében, az építők hitének jelképe, az egyházmegye anyatemploma, Párizs, Franciaország és az emberiség építészeti és szellemi öröksége.

Ezzel a reménnyel szívből adom apostoli áldásomat a francia püspökökre, az egyházmegye híveire, továbbá Isten áldását kérem Párizs és Franciaország lakóira” – zárta üzenetét Ferenc pápa.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!