November 17. a koraszülöttek világnapja

November 17. a koraszülöttek világnapja

Share this content.

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – November 17-én a világ bármelyik nagyvárosában is lennénk, egy-egy szimbolikus épületet lila fényben pompázva csodálhatnánk meg. A koraszülött babákra és a koraszülésre hívják fel így a figyelmet immár évek óta. – Imádkozzunk most mi is ezekért a hős csöppségekért, szüleikért és az értük küzdő szakemberekért!

A világon minden 10. baba koraszülött, nincs ez másként Magyarországon sem. Évente mintegy 8000 baba születik meg a 37. terhességi hét előtt. Az 1500 gramm alatti születési súllyal világra jövő babákra rendkívül hosszú kórházi ápolás vár (átlagosan 2-3 hónap), és különleges bánásmódra van szükségük.

Bár a probléma évente több ezer családot érint, Magyarországon a koraszülés témája még mindig tabunak számít. Az idő előtt – a terhesség 24-37. hete között – világra jövő gyerekek anyukái hetekig, vagy akár hónapokig nem ölelhetik meg gyermeküket, eközben sokan önmagukat hibáztatják a történtekért, környezetük pedig még gyakran meg is bélyegzi, magára hagyja őket. 

Megnyugtató volt számomra, hogy egy olyan kórházban szülhettem meg mindkét gyermekemet, ahol volt PIC, és éppen ezen az osztályon dolgozott egy neonatológus doktornő, aki nem mellesleg, jó barátnőm is volt. Azért szerettem volna bebiztosítani magamat, mert édesanyám első kisbabája 6 hónapra született, és az akkori orvosi felszereléssel nem tudták megmenteni a nővéremet. Tartottam tőle, nehogy velem is előforduljon ez. Szerencsére nem volt szükség a PIC-re a mi esetünkben egyik gyerekünknél sem, mégis mikor a kórházba mentem vizsgálatokra, mindig arrafelé vettem az irányt és imádkoztam a kicsikért. Miután megszülettek gyerekeink, a koraszülött mentősöket támogattuk az adónk egy százalékából.

Barátaim, ismerőseim körében is számos korábban született gyermek van. Amikor ezek a csöppségek megszülettek, korábban érkeztek a világra, mindenki félelemmel csodálkozott rá, miért pont most, hiszen még nincsen itt az ideje, hogy világra jöjjön. Még nem készültek fel az érkezésére, még sok intéznivaló lett volna.

De ott volt mindig Isten Igéje, amibe bele lehetett ekkor is kapaszkodni. Ő azt mondja, mindennek rendelt ideje van. Ő így rendelte ezt el és nekünk el kell fogadnunk a korai érkezést. De bíznunk kell benne és rá kell hagyatkoznunk, nincsen más reménység. Ő majd gondoskodni fog, ő majd mindent rendbe tesz.

Hálát kell adnunk Istennek akkor is, ha látszólag érthetetlen az, ami történik. Mert minden gyermek megszületése kincs. És bár egy kisgyermeket az édesanyja legnagyobb szíve vágya, hogy a mellére ölelje, sokszor ez a koraszülött babáknál nem adatik meg, csak hónapokkal később. Tovább kell várakozni, türelmet tanulni, szeretetet adni, másképp.

Ezen a napon imádságban gondoljunk a korábban megszületett babákra, szüleikre és az értük küzdő orvosokra, nővérekre! Istennek legyen hála mindannyiukért!

 
Címkék: koraszülött - világnap -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!