Nyári turnéra indul a miskolci RecitaTrio együttes – Evangélikus templomokban is fellépnek!

Nyári turnéra indul a miskolci RecitaTrio együttes – Evangélikus templomokban is fellépnek!

Share this content.

Szöveg: Szurasenkó Dániel
Miskolc – 8 protestáns templomban – 5 evangélikus és 3 református gyülekezetben ad koncertet a RecitaTrio Miskolcról.

A trió neve a recitativo olasz szóból ered (jelentése: 'énekbeszéd'). Repertoárjuk a reneszánsz és barokk világi és egyházi irodalom, valamint speciális területek muzsikája (olasz, brit, német, németalföldi, ibériai és francia régi zene). Együttesünk tagjai: Kékes Zsuzsa békenagykövet, a Megszólaló Kezek Közhasznú Alapítvány alapítója és harminc évadon át a Miskolci Nemzeti Színház muzsikusa, Vihula Mihajlo gitárművész, zeneszerző, művésztanár, Szurasenkó Dániel művészeti vezető, magyar rekorder. A speciális hangszer-összeállítás – blockflöte, gitár, ütőhangszerek – lehetővé teszi, hogy bármilyen hangszeres zeneművet feldolgozzanak és új adaptációban előadhassanak a közönségnek.

A RecitaTrio ezúttal a Németország egykori, 16–17. századi területéről származó muzsikákat dolgozza fel. Az izgalmas és a közönség számára könnyen megjegyezhető dallamok, a nagy zeneszerzők mellett a viszonylag ismeretlen szerzők tollából is eredő zenei anyag a késő reneszánsz-korabarokk korszakot mutatja be. Fontos célja az együttesnek, hogy megismertessen olyan zeneszerzőket is a nagyérdeművel, akiket méltánytalanul feledett el az utókor az évszázadok során.

Koncertprogram:

07. 16. – Balatonkenese, református templom
07. 17. – Balatonfüred, evangélikus templom
07. 18. – Budapest, Békeház
07. 19. – Siófok, evangélikus templom
07. 20. – Kőröshegy, református templom
07. 22. – Keszthely, evangélikus templom
07. 23. – Balatonboglár, evangélikus templom
07. 24. – Veszprém, evangélikus templom

Az együttes tagjai hisznek abban, hogy a zene maga egy imádság. Kapcsolat az Istennel, valódi fohász. Továbbá abban is, hogy a zene a legnagyobb mélységeinkből, egyéni életünk problémájából, borús időszakaiból is fel tudja emelni az embert, csak be kell fogadnia a szívébe.

„Az élet keresztjei olyanok, mint a kotta keresztjei: felemelnek." (Ludwig van Beethoven)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!