Nyári zenei élmények Nagyvázsonyban

Nyári zenei élmények Nagyvázsonyban

Share this content.

Szöveg: Schvarczkopf Anita
Nagyvázsony – Az idei nyáron sem marad hangverseny nélkül a Nagyvázsonyba látogató turista vagy a környéken élő zenekedvelő. A Mencshely–Nagyvázsony–Szentantalfa–Zánkai Társult Evangélikus Egyházközség szervezésében két hangverseny várja az érdeklődőket.

Az első – már visszatérő – fellépője Szilágyi Gyula orgonaművész volt, aki Varga Anna szoprán énekessel érkezett. A visszajáró zenebarátok előtt köztudott már, hogy a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának orgonatanára, aktív közreműködője volt a 2016-ban felújított 18. századi nagyvázsonyi barokk orgonán készült hangfelvételnek, mely 2018-ban a Luther Kiadó gondozásában megjelent „Evangélikus történelmi orgonák” című tripla CD-lemezen is hallható.

Németh Szabolcs gyülekezeti lelkész köszöntője után, Szilágyi Gyula örömét fejezte ki az ismerős arcok láttán, hogy részvétükkel évről évre megtisztelik nagyvázsonyi koncertjét. Aktuális zenei tevékenységei közül kiemelte a Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok templomban zajló koncertsorozatát, melyben nem csak az orgonát szólaltatja meg, hanem a Pesti Ferencesek Greccio énekegyüttesének tagjaként is fellép. A  mostani hangverseny repertoárjához adott gazdag információk megosztásával nem csak a száraz tudásanyag átadása volt a célja: 

„Megpróbáltam olyan darabokat és műveket választani, hogy képet kapjanak ezekből a korokból, mit szerettek hallgatni az akkori emberek. A mostani alkalom különlegessége még az is, hogy nemcsak az eddig megszokott XVI. – XVII. századból választottam, hanem egy kicsit korábbról, a XIV. század Trecento korszakából is hoztam egy csokrot. Az idei évben az elmúlt évtől eltérően nem holland és spanyol zenedarabokból, hanem brit, portugál, német zeneszerzők műveiből válogattam.”

Repertoárjában négy olyan darab is szerepelt a Faenza Codex-ből, melyre a nagyvázsonyi orgona hangolása kimondottan ideális:

„Ez az orgona olyan hangolásban van, hogy egy kicsit őrzi a korábbi korszakok hangolási szisztémáját, tehát valamit megőrzött a hangközök egymáshoz való viszonyából. Ezért is különleges ezeket a műveket játszani rajta.”

Varga Anna az egyházzenei szakon végzett fiatal szoprán ének betétjei különleges zenei élményt adtak a hangversenynek. 

Augusztusban még Németh Sándor orgona játéka várja az érdeklődőket. 

Címkék: Nagyvázsony - orgona - koncert -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!