Nyírségi kalandok és pedagógus életutak

Nyírségi kalandok és pedagógus életutak

Share this content.

Szöveg: Kecskeméti Zsuzsanna, fotó: Magyari Márton
Nyíregyháza – Ünnepi gála keretében tüntették ki az év kiemelkedő pedagógusait és jubiláló intézményeit a második napja tartó NYEPA-n. A közel háromszáz evangélikus intézményben tanító pedagógus részvételével zajló rendezvénysorozat második napján a kirándulások mellett gálaműsorral köszöntötték a jelenlévőket.

A Nyári Evangélikus Pedagógus Akadémia második napjának reggelén Kovács László Attila a nagytemplomi gyülekezet igazgatólelkészének áhítata nyújtott lelki táplálékot, és eljött végre a testi-szellemi feltöltődés ideje is a résztvevők számára. A pedagógusok tematikus kirándulásokkal töltötték a napot, amelynek keretében megismerhették Nyíregyháza és környékének kulturális és természeti értékeit. 

„Fűves legelőkön nyugtat engem, csendes vizekhez terelget engem. Lelkemet megvidámítja” (Zsolt 23.)

Az intézményvezetők Tákos–Csaroda–Beregdaróc körúton ismerkedtek a szatmári és beregi területekkel, és a terület Árpád-kori emlékeivel.

A legnagyobb számú jelentkező a Tokaj–Tarcal kirándulást választotta, amely az Áldó Krisztus szobor megtekintésével indult, ami jelentős hegymenetet jelent a monumentális alkotásig, de a hangulat mindenkit kárpótolt, és persze az ezt követő Bormúzeum és borpince látogatás is, ahol a híres tokaji borokat meg is lehetett kóstolni. Levezetésként a résztvevők a Tisza és a Bodrog vadregényesen gyönyörű partján sétálhattak. 

Hasonlóan különleges élményt jelentett a tiszadobi Andrássy-kastély megtekintése, ami kuriózum, hiszen a kastély nem mindig látogatható, de a csodálatos park és a Holt-Tisza partja most feltárult a látogatók szeme előtt. Jó élményekkel érkeztek vissza a Luby-kastélyt meglátogatók is, ahol a rózsakert nyújtott örömöt, valamint a kölcsei evangélikus templom meglátogatása, ami az ország legkeletibb fekvésű evangélikus temploma.

A gyakorlatiasabb dolgokra kíváncsi pedagógusok a nyírbátori Unilever Mosószergyárba látogathattak el, és megismerhették a mindenki számára ismert Domestos, CIF, Coccolino, OMO, Surf gyártását. Buss Viktor gyárigazgató elmondta, a gyár célja: elérhetővé tenni egy fenntarthatóbb életmódot, javítani az egészséget, a környezetvédelmet, és az emberek életkörülményeit.

A Nyíregyházán maradóknak is jutott kaland, hiszen végre eljött a híres Nyíregyházi Állatpark meglátogatásának ideje is, de lehetőség nyílt a város történelmi, kulturális és szakrális értékeinek megismerésére is.

A legmerészebbek kerékpárra pattanva élménytúrát tettek, amiben golfozástól a fürdőzésig minden szerepelt. 

„Mivégből imádkozunk is mindenkor ti érettetek, hogy a mi Istenünk méltóknak tartson titeket az elhívásra, és töltsön be titeket a jóban való teljes gyönyörűséggel, és a hitnek hathatós munkálásával.” (2Thesz 1,11)

A kora esti programok az evangélikus Nagytemplomban folytatódtak, és az ünneplés kapta a főszerepet. Az pedagógus gyülekezetet Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke, majd Babicz Gyöngyi, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója köszöntötte. Ezt követően a vendéglátó intézmények diákjai köszöntötték műsorukkal az egybegyülteket. 

A pedagógus szív akkor boldog, ha gyerek van a közelében. Most sem volt ez másképp, hiszen a 10 éves jubileumát ünneplő Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda 4–6 éves csodaszép tarka nyári ruhákba bújt kicsikéinek dicsőítő énekei alatt mindenki jókedvre derült. 

Az általános iskola énekkarának és szólistáinak, Lakatos Eszternek és Szabó Pannának a gyönyörű hangján felcsendülő When you belive könnyet csalt a szemekbe, csak úgy mint Hamvas Béla Isten tenyerén ébredtem című verse, melyet zenei aláfestéssel adott elő Laza Luca és Varga Szabolcs. 

A sokszínűséget jelzi a Luther Márton Kollégium színjátszókörének jó hangulatú némajátéka, vagy a gimnázium Non nihil színjátszókörének Erős vár a mi Istenünk! című az evangélikus himnuszunkra épülő rövid színdarabja.

A gálaműsort a gimnázium Pauza kamarakórusa zárta, akik megzenésített verseket adtak elő megteremtve a hangulatot az est fénypontjához, a díjátadáshoz.

A Nevelési és Oktatási Bizottság már évek óta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy figyelemmel kísérje azokat a pedagógusokat, akik az oktatási intézmények bármely szintjén kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Ezért minden évben az „év óvodapedagógusa”, „év tanítója”, „év tanára” díjjal tüntetik ki azok közül a legjobbakat, akiket közösségük erre felterjeszt.

Az év óvodapedagógusa ebben az évben Fejesné Szarka Rita lett, a soltvadkerti Evangélikus Óvodából. Laudációja alapján 20 éves szakmai munkája és keresztyén elkötelezettsége példa lehet a körülötte élők számára. Évtizedek óta nevéhez fűződik a partnerkapcsolati találkozók alkalmából szervezett kulturális programokon való tolmácsolás, a német nyelvű műsorok összeállítása, a külföldi gyakornokok mentorálása, a hagyományőrző némettábor szervezése. Minden olyan rendezvényt támogat és segít, ami az elkövetkezendő nemzedék épülését szolgálja.

Az „év tanítója” Lestyan Györgyné lett, a szarvasi Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolából. A tanítónő a fiatal kollégák előtt példa magas színvonalú oktató-nevelő munkájával, és azzal a szeretettel, amivel odafordul a rászoruló, elesett gyermekek és családjaik felé. Pedagógusként és hívő emberként végzett munkáját az Zsolt 103,3–5 jellemzi legjobban: „Ő jóságával vesz körül engem, és édes kegyelmével. Jóval tölti be életemet.”

Az „év tanára” díjat az idén két pedagógus kapta meg. Homoki Gábor az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium magyar nyelv- és irodalomtanára. Kiemelkedően jó közösségépítő, a keresztény értékeket hitelesen közvetítő pedagógus, a Petőfi-nap hagyományának megteremtője, különösen érzékeny a hátrányos helyzetű diákok segítésében. Pedagógusi munkájának két legjellemzőbb vonása a lebilincselő, motiváló órák tartása és a kiugróan magas hozzáadott érték. Nagyon jól felismeri és segíti a tehetségeket, saját tantárgyán belül is, de színháztörténeti, pénzügyi, vagy disputa versenyeken is megállják helyüket tanítványai. A diákok, a tanárok és a szülők egyaránt nagyrabecsülik.

A másik díjazott ebben évben a Deák Téri Gimnázium nyugdíjba vonuló német-orosz szakos tanára, korábban igazgatóhelyettese, Bércziné Máyer Viktória dinamikus, gyermekközpontú pedagógus, aki a korábbi igazgató Schulek Mátyás mellett a racionalitást, a praktikus szempontok érvényesítését tartotta feladatának. Részt vállalt az iskola evangélikus arculatának kialakításában. vándortáborai híresek voltak a diákság körében. Az utolsó két tanévét betegség nehezítette, de néhány hónap hiányzás után visszatért az iskolába és példaértékűen vette az akadályokat. A fiatalok és a kollégák számára is mintát adott arról, hogy kell a fizikai nehézségeken úrrá lenni.

Az evangélikus Pedagógiai Intézet életre hívott néhány éve egy kitüntetést, az Arany Lélek-díjat. Majorosné Lasányi Ágnes Nagy Nóra és Fodor Bálint diákok laudációjával adta át a kitüntetést Döme Géza matematika-fizika szakos tanárnak, a Kiskőrösi Evangélikus Gimnázium pedagógusának.

Minden jelenlévő szívét megdobogtatta ahogy a két gyermek méltatta osztályfőnökét:

„Döme Géza nem egyszerűen csak egy kiváló és nagyon eredményes matematika-fizika tanár, hanem egy jelenség, akit többnyire még az is elismer, aki nem annyira kedveli a tantárgyait. Az önmagában csoda, hogy két ilyen rettegett tantárgy szigorúságáról hírhedt tanára egyáltalán fölmerülhet egy ilyen, gyerekek által javasolt kitüntetés kapcsán… Döme tanár úr egyszerre fiatalos és laza egyéniség, de a számonkérésben és a fegyelmezésben kérlelhetetlen. Szigorú következetessége és igazságossága azonban az utóbbiakat is mindenki számára elfogadhatóvá teszi.”

Az ünnepség végén köszöntötték a jubiláló intézményeket:

10 éves a nyíregyházi Túróczi Zoltán Evangélikus Óvoda

25 éves az Aszódi Evangélikus Petőfi Sándor Gimnázium Általános Iskola és Kollégium

25 éves a budapesti Evangélikus Középiskolai Kollégium

25 éves az Irsai Evangélikus Egyházközség Mustármag Óvodája

25 éves a Váci Evangélikus Egyházi Óvoda

30 éves a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium

Minden intézmény a szokásoknak megfelelően a wittenbergi kaput ábrázoló képet és egy réztáblát kapott az évforduló emlékére.

A pedagógusok a műsor után a patinás belvárosi Korona Hotelben, ünnepi vacsorával zárták a napot.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!