Nyolc amerikai önkéntes indult szolgálatra

Nyolc amerikai önkéntes indult szolgálatra

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – A Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség temploma adott otthont 2019. szeptember 10-én a hazánkban illetve Szerbiában önkéntes szolgálatra elhívott amerikai fiatalok útrabocsátási szertartásának. A „Fiatal felnőttek a globális misszióban” (YAGM) nevű programban idén nyolc fiatal kapott lehetőséget hazánk, illetve egyházunk megismerésére.

Az alkalom elején Balicza Klára az Ökumenikus és Külügyi Osztálynevében köszöntötte a fiatalokat.

Rachel Eskesen lelkésznő – aki a „Fiatal felnőttek a globális misszióban” (YAGM) nevű program közép-európai koordinátora – Ézs 49,17 versei alapján tartott áhítatában először is arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy Isten személyesen őket nyolcukat hívta el a magyarországi, illetve szerbiai gyülekezetekben végzendő munkára. Ez alatt az egy év alatt szolgálniuk és tanulniuk kell. Túlvannak már egy chicagói tréningen és egy magyarországi, a bodrgokeresztúri Betlehem Evangélikus Pihenőházban tartott orientáción, ahol alapismereteket szerezhettek az országról, a kultúráról.

„Azt hiszitek, most már készek vagytok, de sokat kell tanulni még – mondta Rahel Eskesen. – Egy idegen országban család és barátok nélkül kemény idők is jöhetnek.” Bizony nehéz ilyenkor egy fiatal amerikai helyzete, hiszen először nehéz lesz megértetni magukat a nyelv ismerete nélkül, rengeteg hivatalos papírt kell elintézniük, meg kell szokniuk az ország kulturális hagyományait is.

A mentorok számára sem könnyű ez az idő. A korábban Facebookon már megismert személyek most megelevenednek, de sok segítségre szorulnak majd, hogy be tudjanak illeszkedni a közösségbe. A lelkésznő ezért türelemet kért mindenkinek.

Végül ismét az önkéntesekhez fordult: „Ha néha magányosnak is érzitek majd magatokat, tudjátok, hogy Isten veletek van minden nehézségben, elkísér magyarországi utatokon is, és megemlékezik rólatok minden helyzetben” – tette hozzá a lelkésznő.

Az amerikai fiatalok idén Belgrád, Újvidék, Budapest, Debrecen, Nyíregyháza, Szarvas és Szeged gyülekezeteiben, közösségeiben szolgálnak majd. Az alkalmon pár dal eléneklésével mutatkoztak be, majd megáldásuk után mindenki mentorával a fogadó gyülekezetébe utazott.

A fiatalok neve és szolgálati helye:

  • Kendra Hernandez, Budapest (Fasori gimnázium és Phiren Amenca)
  • Anna (Ali) Eastham: Szeged (evangélikus gyülekezet és roma szakkollégium) 
  • Mary Corkery, Nyíregyháza (evangélikus gyülekezet és roma szakkollégium) 
  • Maren Corliss, Berettyóújfalu és Debrecen (evangélikus gyülekezet és Igazgyöngy Alapítvány)
  • Nathan Overton, Szarvas (evangélikus gyülekezet és Vajda Péter Evangélikus Gimnázium)
  • Zach Croonquist, Belgrád/Szerbia (fiatalok integrációs centruma és Újvidéki Szlovák Lutheránus Egyház) 
  • Adam Knott, Belgrád/Szerbia (fiatalok integrációs centruma és Újvidéki Szlovák Lutheránus Egyház) 
  •  Alexis Steig, Újvidék/Szerbia (ökumeniku shumanitárius szervezet és Újvidéki Szlovák Lutheránus Egyház) 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!