Új bekezdés – Nyolcadik tanévét kezdi az Evangélikus Roma Szakkollégium Nyíregyházán

Új bekezdés – Nyolcadik tanévét kezdi az Evangélikus Roma Szakkollégium Nyíregyházán

Share this content.

Szöveg és fotó: Veszprémi Erzsébet
Nyíregyháza – Istentisztelettel és könyvbemutatóval kezdte az új tanévet a Nyíregyházán működő Evangélikus Roma Szakkollégium (ERSZK). A kertvárosi gyülekezeti központban a hallgatókon kívül az intézmény rendszeres előadói, valamint a partnerintézmények képviselői is részt vettek.

Laborczi Géza lelkész, az ERSZK igazgatótanácsának és a Roma Szakkollégiumok Egyesületének elnöke az ApCsel 9,36–42 alapján Isten békességének megtartó és egyben tartó erejéről beszélt, majd Molnár Erzsébet, az intézmény vezetője köszöntötte az új tanév szakkollégistáit. Az énekszolgálatot követően a tanévnyitó résztvevői megkapták az újonnan megjelent könyvek egy-egy példányát.

Az ERSZK nyolcadik tanévének kezdetére három új kötettel gazdagodott az evangélikus szakkollégium kiadványainak köre. Az EFOP-3.4.1-15-2015-00006  jelű pályázati projektben vállalt saját tudományos kutatások eredményeként nyáron elkészült a Tudástár 5. kötete. Az „Érett dió is lehetek” – A megterhelő életesemények és a reziliencia hatása az iskolai pályafutásra című tanulmánykötet Hüse Lajos és Ceglédi Tímea szerkesztésében a hazai oktatási rendszer három szintjén, általános iskolai, közép- és felsőfokú intézményekben tanuló diákok köréből ad számot az iskolai sikeresség összefüggéseiről. Az intézmény hallgatói-oktatói kutatóműhelye kevéssel ezután elkészült azzal a falukutatási projektelemmel, mely a kistelepülések társadalmát, a helyi közösségek sajátosságait tárta fel. A Tudástár 6. (szerkesztette Ludescher Gabriella és Hüse Lajos) tanulmánykötettel egyszerre jött ki a nyomdából a 2017/18-as tanév eredményeit, eseményeit, történéseit dokumentáló hagyományos szakkollégiumi évkönyv.

A 2018/19-es tanévet harminc szakkollégistával kezdi a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium. Közülük tizenkilencen a Nyíregyházi Egyetem hallgatói, hatan a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán készülnek a jövőre, további két hallgató Debrecenben más karon folytatja tanulmányait, egy-egy hallgató pedig az Óbudai Egyetem, illetve a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola diákja. A kilenc új, első évfolyamot kezdő szakkolis között hárman is vannak turizmus–vendéglátás szakosok, hárman gazdálkodás és menedzsment tanulmányokat folytatnak, van programozó informatikus hallgató, lett még egy mérnök és még egy szülésznő szakos. A régebb óta szakkollégista hallgatók között több tanító, tanár, szociálpedagógus, sportszervező, diplomás ápoló, védőnő, egészségügyi szervező szakos van.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!