Nyolcvan éve érettségiztek

Nyolcvan éve érettségiztek

Share this content.

Szöveg: Kitajkáné Szántai Mária
Szarvas – A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium idei ballagási ünnepségén olyan esemény történt, ami még egy nagy múltú iskola történetében is ritkán adatik meg.

A ballagó diákok mellett üdvözölhettük két kedves öregdiákunkat, akik 80 évvel ezelőtt, 1939-ben érettségiztek a Szarvasi Ágostai Hitvallású Evangélikus Főgimnáziumban. Hatalmas tapssal köszöntötte a gyülekezet Görgey Endre és Papp László egykori diákokat. A gimnázium befejezése után mindketten elkerültek Szarvasról, túlélték a háború viszontagságait, és változatos, sikeres életet éltek.

Görgey Endre 1921-ben született, Görgei Artúr leszármazottja. Kassán tanult a kereskedelmi főiskolán, a háborúban megsebesült, kitelepítették családját, végül Pesterzsébetre került, és az Újpesti Erőműből vonult nyugdíjba. Endre bácsi Pesterzsébet díszpolgára.

Papp László a napokban ünnepli századik születésnapját. Élete és munkája kalandokkal telt, végül műszaki pályát választva részese lett olyan nagy beruházásoknak, mint a Paksi Atomerőmű vagy a százhalombattai Dunamenti Erőmű építése. Felnőtt emberként elvégezte a Hittudományi Akadémiát. Több mint hetven évesen került vissza Szarvasra, és vette feleségül diákkori szerelmét, akivel azóta boldog házasságban él.

Ami közös bennük, hogy a mai napig aktív tagjai a Szarvasi Vajdás Öregdiákok Baráti Körének, az összejövetelek rendszeres résztvevői. Endre bácsi Budapestről utazik le szinte valamennyi iskolai ünnepségre, és rendszeresen támogatja iskolánk diákjainak utazásait, jutalmazását. Egykori tanára emlékére minden évben átadja a Söjtöri Emlékjutalmat.

Ezen a jeles évfordulón a diákok, vendégek és az iskolavezetés mellett Kondor Péter püspök – aki szintén vajdás diák volt – köszöntötte öregdiák társait.

Sok szeretettel kívánunk nekik további jó egészséget, és várjuk vissza őket az alma materbe!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!