Két lábon járó igehirdetésnek lenni – Nyugdíjas lelkésztalálkozó 2015

Két lábon járó igehirdetésnek lenni – Nyugdíjas lelkésztalálkozó 2015

Share this content.

Szöveg és fotó: Kiss Tamás
Budapest – Az Északi és a Déli Evangélikus Egyházkerületek szép hagyománya folytatódott 2015. december negyedikén, amikor adventi találkozóra gyűltek össze nyugdíjas lelkészeink a Evangélikus Középiskolai Kollégiumban a Rózsák terén.

A Győri Gábor esperes által vezetett alkalom programja a kollégium diákjainak zenés felvezetésével kezdődött. A rendkívül színvonalas előadás után Missura Tibor – a hagyományokhoz híven – felolvasta az elmúlt évben elhunyt lelkészek és lelkészfeleségek nevét. Kedves gesztusként a véletlenül meggyújtott négy gyertyát égve hagyták az adventi koszorún, a teljességbe előre ment kollégák emlékére.

Gáncs Péter püspök áhítatában az öregségről, illetve magáról az öreg szóról elmélkedve arról beszélt, hogy a Dunántúl bizonyos részein az öreg szót a nagy szinonimájaként használják. Az idősödő generáció, talán centiméterekben kifejezve, egyre kisebb lehet, de az évtizedes tapasztalatok, a bölcsesség, a hiteles élet valóban naggyá, „két lábon járó igehirdetéssé” teheti idősödő testvéreinket. 

Az áhítatot dr. Ecsedi Zsuzsa előadása követte „Megszólalnak, megszólítanak-e Luther énekei ma is?” címmel. A reformátort, mint énekeivel is prédikáló igehirdetőt bemutató előadás, az Evangélikus Énekes könyvből jól ismert lutheri énekeken keresztül, olyan részleteket, sokat mondó zenei gondolatokat tárt fel, amelyek a jelenlévőket sok érdekes információval gazdagította.

Az előadást bőséggel illusztrálta az előadó az eredeti dallamok éneklésével és klasszikus gitár- és énekkísérettel. A pestszentlőrinci gyülekezetből Draskóczy Zoltán (gitár), Fülöp Kornél (gitár), Győri Katalin Dorottya és dr. Barizs Gabriella (ének) lépett fel. 

Dr. Fabiny Tamás püspök zárszavában egy adventi áldást idézett az Ünnepvárás/Ünnepvarrás című könyvből, amelyet mindenki kézbe kapott.

Ő 
Aki a kezdet 
Az Élet 
A Remény 
Érkezzen meg a szívedbe az ő örömével 
És készítsen fel téged az eljövendő Ünnepre.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!