Ökológiai kérdésekkel foglalkoztak a balassagyarmati gyülekezet reformációi rendezvénysorozatának beharangozó előadásán

Ökológiai kérdésekkel foglalkoztak a balassagyarmati gyülekezet reformációi rendezvénysorozatának beharangozó előadásán

Share this content.

Szöveg: infoevbgy
Balassagyarmat – A Balassagyarmati Evangélikus Egyházközség bibliaórájára vendégeket hívtak, és a téma is különleges volt. 2017. március 7-én, fél hatkor a szokásos időpontban a rendszeres bibliaórásokon kívül még más érdeklődők is megjelentek az egyházközség gyülekezeti termében.

A mintegy 30-35 főnyi hallgatóság érdeklődéssel figyelte Bartha Imola vetített képes előadását, melyben röviden bemutatta a GuardInn Kft. céljait, és azokat az ökológiai problémákat, amelyekre megoldást keresnek. Megdöbbentő volt szembesülni az egyébként bárki számára hozzáférhető adatokkal, miszerint bolygónk termőföldjeinek mintegy nyolcvan százalékát az utóbbi 30-40 évben oly mértékben kiszipolyoztuk és tönkretettük, hogy a legtöbb fontos élelmiszer növényben található ásványi anyagok aránya csupán töredéke a kívánatosnak. Nem is beszélve a vegyszerek okozta károkról.

A Föld lakosságának csaknem egyhetede éhezik, ám a „minőségi éhezés” a gazdagabb, fejlettebb országok lakosságát is érinti. A GuardInn alapítója, Németh Mihály, magyar származású kanadai mérnök épp ezért elkötelezetten foglalkozik a zárt rendszerű génmanipuláció mentes zöldségtermesztés népszerűsítésével. Őshonos fák telepítésével olyan erdős területeket kíván létesíteni, ahol a talajban élő, egymást támogató mikroorganizmusok újra a természetesnek megfelelő módon találhatók meg. A zárt rendszerben, ebből az egészséges talajból vett termőföldön, jó minőségű magvakból termelt ízletes és tápláló biozöldségeket azután a közeli piacokon lehet értékesíteni, így a nagy távolságokra való szállítással járó környezetterhelés lényegesen csökkenthető, csakúgy, mint az a pazarlás, amely az útközben megromló áruk hulladékká válásával jár.

Némelyek talán mosolyognak ezen, és naiv fantasztának tartják, aki úgy gondolja, hogy sopánkodás helyett végre valóban konkrét gyakorlati lépéseket kell tenni az otthonunkat jelentő bolygó lakhatóságának megmentése érdekében. Pedig ez nem csupán néhány álmodozó privát ügye, hanem mindnyájunké - ugyanis a huszonnegyedik órában vagyunk.

Ezt erősítette meg Sallai Róbert Benedek környezetvédelmi mérnök, biogazdálkodó, országgyűlési képviselő előadása is, amelyben – többször is egyetértően visszautalva az elhangzottakra – kitért egyebek közt arra, hogy a hagyományos közösségi életformák felbomlásával, az élő természettől való eltávolodásunkkal rendkívül kiszolgáltatottakká váltunk. Míg néhány évtizede akár egy jövedelem nélküli özvegyasszony egyedül is képes volt működtetni egy önfenntartó kis gazdaságot egy vályogházban és a hozzá tartozó kétezer négyzetméternyi telken, ahol a gyümölcsöt, zöldséget, tejet, tojást, húst, de még a ház karbantartásához szükséges eszközöket is maga tudta előállítani, addig egyre több falu lakói mára teljesen tehetetlen, mély szegénységben élő, kulturálisan, mentálisan is vészesen leszakadó emberek, akik közül ha valaki teheti, városba menekül a megélhetés reményében.

A képviselő gondolatébresztő előadására a hallgatóságból többen is reflektáltak, kérdéseket intéztek hozzá, vagy elmondták panaszukat, tapasztalataikat, vágyaikat a mezőgazdaság, a parkok, a fák, a gyakran mindent térburkolattal megoldó városrendezési tervek, a földmérés anomáliái és a társadalmi igazságtalanságot érintő témákban.

A jelenlévők azt érezhették, hogy végre „összedugtuk a fejünket”, és az égető problémák ellenére jó hangulatú, reményt keltő közös gondolkodás részesei voltunk. Az este nyolc körüli befejezés után még szűkebb körben, szendvics és sütemény mellett folytatódott a kölcsönös eszmecsere.

***

Az alkalom, a téma fontosságán túl a Balassagyarmati Evangélikus Egyházközség reformációi rendezvénysorozatának beharangozójaként is funkcionált. Október utolsó hetében ugyanis koncertek és előadások várják az érdeklődőket, egyebek közt olyan vendégekkel, mint Bogdán László, Cserdi polgármestere, Kovácsné dr. Nagy Emese primissima díjas pedagógus, dr. Perintfalvi Rita katolikus teológus blogger, dr. Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere, dr. Béres Tamás, az EHE tanszékvezetője, dr. Csepregi András iskolalelkész, dr. Cserháti Márta egyetemi docens, dr. Orosz Gábor Viktor egyetemi docens, Kadlecsik Zoltán iskolalelkész, Réz-Nagy Zoltán debreceni lelkész, Kovács Ferenc balassagyarmati tanár, és természetesen Sallai Róbert Benedek. A koncertek még szervezés alatt állnak, de reménység szerint megszólaltatja a templom orgonáját dr. Feketéné Benkó Kata (Balassagyarmat), és dr. Kovács László Attila (Nyíregyháza), valamint a helyi gyülekezet énekkarának szolgálata mellett a népzene (Balassagyarmati Ceterakör) és a trance rock (Grabanc) is szerephez jut majd. A Veres Andi vezette Song4U vendége a Leonard Cohen-ről való megemlékezésen Müller Péter Sziámi lesz. A tervezett programokon kívül még egyéb rendezvények gazdagíthatják a méltó megemlékezést a Reformáció elindításának 500 éves évfordulójáról. A Józsefvárosi Gyülekezet hétvégi csendes napjait március 10. és 12. között Balassagyarmaton, az idén tízéves Szabó József Tanulmányi Házban tartja. A balassagyarmati istentiszteleten igét hirdet Bolba Márta, és gyülekezetükben folyó munkákat ismerteti Liszka Viktor.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!