„A valódi ünnep: az idő és az öröklét érintkezése.” – Oktatási intézményvezetők tartottak konferenciát

„A valódi ünnep: az idő és az öröklét érintkezése.” – Oktatási intézményvezetők tartottak konferenciát

Share this content.

Szöveg és fotó: Valentiny Erika, fotó: Kőműves Orsolya
Balatonszárszó – Pilinszky János fenti idézetével kaphatták kézhez meghívóikat az evangélikus köznevelési intézmények vezetői és iskolalelkészei a Balatonszárszón rendezett őszi szakmai konferenciára.

Varga Márta oktatási osztályvezető köszöntőjében élményeket, lelki töltődést és szakmai megújulást kívánt, ezután Gáncs Péter elnök-püspök nyitó áhítata következett. Az áhítat rámutatott Pilinszky idézetére, melyben az ünnep maga Isten és ember találkozása. Ezt a vonalat követte a püspök előadása is az intézményekben megélt ünnepekről, és felvetette, vajon azokat feladatként, örömként vagy teherként élik-e meg a gyermekek, pedagógusok. Hangsúlyozta, hogy az ünnepet megélni és átélni kell, nem pedig túlélni. Az előadás után élénk beszélgetés folytattak mind az intézményvezetők, mind az iskolalelkészek.

Az ünnepről magáról három különböző aspektusból hallhattak további előadásokat a résztvevők. Burján István muzeológus, dr. Kissné Viszket Mónika pszichológus és László Tamás építész tolmácsolásában szerezhettek új ismereteket, élményeket a hallgatók.

Az este folyamán a szervezők és néhány lelkes intézményvezető segítségével játékos esten vettek részt az igazgatók, lelkészek. Kvíz, kártya, társasjáték szórakoztatta őket, a játékok során zsetonokat gyűjthettek, melyeket „értékes” nyereményekre tudtak beváltani.

A második nap szakmai műhelyeiben az intézményi innovációk kérdéseit, problémáit próbálták komplex módon megközelíteni interaktív csoportmunkában. A csoportvezetők segítségével a lelkes és aktív kollégák kemény munkát végeztek, az eddigi ismereteiket újakkal gyarapíthatták, ötleteikkel, javaslataikkal segíthették egymást, szakmailag és módszertanilag is fejlődhettek. Az elkészült csoportmunkákat a csoportok egy-egy képviselője ismertette a jelenlévőknek.

Az egész napos megfeszített munka után ínycsiklandó disznótoros vacsora várt mindenkit népzenei bemutatóval, majd lehetőség volt régi népi játékok tanulására, és táncház is várta az érdeklődőket.

A konferencia utolsó napjának délelőttjén dr. Halász Gábor előadása tette kerekké az előző napi szakmai tréninget. Az előadásban képet kaphattak a vezetők, lelkészek az oktatás globális trendjeiről, arról, mi jellemzi a világ legeredményesebb oktatási rendszereit. Örvendetes, hogy sok olyan alapelem megtalálható a mi rendszerünkben is, innovatív munkatársakkal, megfelelő infrastruktúrával, támogató fenntartói rendszerrel mi is rendelkezünk.

A szakmai előadás után dr. Fabiny Tamás püspök igehirdetésével keretet kapott az elmúlt három nap, majd közös úrvacsorán élhették át a testvéri közösséget a jelenlévők. A konferencia jeles alkalma a Péterfy-díj átadása volt. Ebben az évben Gottschling Gábor, a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium igazgatója vehette át a díjat.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!