Október 1-jén minden eldől: Adásban a Re:formáció döntője!

Október 1-jén minden eldől: Adásban a Re:formáció döntője!

Share this content.

Szöveg: Fekete László
Budapest – Egyre közelebb a Re:formáció komplex műveltségi vetélkedő végső erőpróbája, a döntő, amelyre egy televíziós vetélkedő tesz majd pontot. A Reformáció Emlékbizottság hivatalos oldalán és az evangelikus.hu-n az emlékév folyamán rendszeresen foglalkoztunk a programmal, amelynek fő célja, hogy a diákok, s a fiatalabb generáció is megismerje és felfedezze a reformáció kultúránkra gyakorolt hatását. A döntő adásba kerülésének végleges időpontja az M5-ös csatornán: október 1., 14 óra 5 perc.

Még 2016-ban indult el a Re:formáció komplex műveltségi vetélkedő, amely a Reformáció Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért felelős Államtitkársága, valamint az Oktatási Hivatal közös programja, általános- és középiskolás csapatok részére. A megmérettetés fő mozgatórugója az volt, hogy a fiatalság is képbe kerüljön a reformáció ötszáz éves jubileumi évében, abban az értelemben, hogy újabb és újabb ismereteket halmozzanak fel azon művészeti és tudományterületekről, amelyekben a reformáció új értéket teremtett, s hatása napjainkig is érezhető.

Az első (online) forduló 2016. december 5-én volt, amelynek keretében 130 oktatási intézmény és 1500 diák „mérkőzött meg” egymással a középdöntőkbe való bekerülésért. 

https://reformacio2017.hu/2016/12/06/megtartottak-a-re-formacio-muveltsegi-verseny-elso-fordulojat/ 

A második fordulót, a középdöntőt két időpontban rendezték meg. Az első forduló április 22-én volt – ekkor a középiskolások versenye zajlott –, míg május 13-án az általános iskolás korosztály mérte össze tudását. Mind a két napon roppant izgalmas és sokszínű verseny zajlott párhuzamosan az ország több pontján, a megmérettetésnek helyet adó oktatási intézményekben. Akiket részletesebben is érdekelne a középdöntő, valamint a versenyen készült képek, s a továbbjutó csapatok névsora, alább éri el őket:

https://reformacio2017.hu/2017/04/24/sikeresen_lezajlott_a_reformacio_vetelkedo_kozepdontoje/ 

A televíziós döntőhöz egy kifejezetten médiaszereplésre felkészítő tábor is kapcsolódott augusztus 21. és 23. között, ahol a diákokat MTVA-s szakemberek készítették fel a rájuk váró képernyős feladatokra, valamint a szereplés és megjelenés rejtelmeire. Mostanra jutottunk el a döntőhöz, amely egy televíziós döntő formájában ölt majd testet. A döntő után pedig kiderül, hogy melyik csapat nyeri meg ezt az egy éve tartó erőpróbát.

A televíziós adás időpontja: október 1., 14 óra 5 perc -  Magyar Televízió, M5-ös csatorna.

A döntőbe jutott csapatok:

A Péterfysek - Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, Győr

BonyhádiPetőfiúk - Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola

Fidelitate - Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium

Tógátusok - Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona

Visszatérők - Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest

WittenBE(R)G - Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Békéscsaba

A vetélkedő feladatai:

Regös: régiók bemutatása - filmkészítés és szinkron

Magiszter: kevesebb-több típusú kvíz

Pallér: Alkoss három dimenzióban!

Lantos: új szöveg régi dallamra.

Mímes: jelenetek Szabó Magda Abigél című regényéből

Disputa: az érvek összecsapása Építsd újjá: ügyességi feladat.

A zsűriben pedagógus szakértők és médiaszemélyiségek értékelik a versenyzők teljesítményét. Szurkoljunk együtt a diákjainknak!

A mellékletben találhatóak a békéscsabai gimnázium diákja (Rózsa Veronika) által készített plakátok.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!