Ökumenikus állásfoglalás a bevándorlást érintő elnöki rendelet kapcsán – A könyörület és a felelősségvállalás végzetes elmulasztása

Ökumenikus állásfoglalás a bevándorlást érintő elnöki rendelet kapcsán – A könyörület és a felelősségvállalás végzetes elmulasztása

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Balicza Klára
Genf – Washington – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ), az Egyházak Világtanácsa (EVT) és az ACT Alliance nevű, segélyszervezeteket tömörítő szövetség állásfoglalást adott ki az Egyesült Államok elnökének bevándorlásról hozott elnöki rendelete és a rendelet menekülteket érintő hatása kapcsán.

Hitünk arra indít bennünket és minden keresztény embert, hogy szeressük és szívesen fogadjuk az idegeneket, a menekülteket, azokat, akik mások, mint mi” – áll a nyilatkozatban. „Úgy kell bánnunk velük, ahogyan velünk szeretnénk, hogy bánjanak. A Szentírás és Jézus Krisztus tanítása egyértelműen fogalmaz e tekintetben.”

A nyilatkozat a Bibliára utalva arra szólítja fel az Egyesült Államokat, hogy tartsa tiszteletben az eddigi hagyományokat, a nemzetközi egyezményekben szabott kötelezettségeket és továbbra is tegye lehetővé a menekültek befogadását.

„Az, hogy az Egyesült Államok éves bevándorlási kvótáját több mint a felére csökkenti, nem csak a sürgősen menedékre szoruló embereket érinti súlyosan, de más fejlett országokban is tovább fokozhatja a menekültek nemzetközi védelmének gyengülését.”

„Különösen is sajnálatosnak tartjuk a szíriai menekültkérők beutazásának felfüggesztését, tekintettel az ott zajló fegyveres konfliktusra és humanitárius krízisre” – írja továbbá a nyilatkozat. „Ez a lépés a könyörület és a felelősségvállalás végzetes elmulasztása.”

„Méltányoljuk mindazok – köztük egyházi és egyház közeli szervezetek – munkáját, akik fáradhatatlanul segítik a világszerte, de különösen is a Szíriában és a Közel-Keleten dúló konfliktus, üldöztetés és nehézségek elől menekülőket és támogatják letelepedésüket az Egyesült Államokban vagy másutt” – olvashatjuk a nyilatkozat utolsó soraiban. „És szolidaritást vállalunk mindazokkal, akik az elnöki rendelet azonnali visszavonását követelik.”

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!