Ökumenikus gyertyagyújtás az ajkai Agórán

Ökumenikus gyertyagyújtás az ajkai Agórán

Share this content.

Szöveg: Schvarczkopf Anita. Fotó: Egerszegi Tibor
Ajka – Az Ajkai Evangélikus Egyházközség tagjai 2016. december 10-én meggyújtották a harmadik gyertyát a város főterén, az Agórán. Az évek óta hagyományos ökumenikus gyertyagyújtáson az éneket Kovács Viktor gitárkíséretével az ajkai Forrás Női Kar szolgáltatta.

Kulcsárné Horváth Gabriella adventi verset szavalt, majd Kovács Viktor lelkész fűzte tovább a vers gondolatait.

Büszkén említette az első adventi koszorú készítőjét, Heinrich Wichern német evangélikus lelkészt, aki 1839-ben egy árvaházban állította fel az akkor még 24 gyertyából álló, szekérkerékből készített adventi koszorúját. Minden este összegyűltek a gyerekek és a lelkészük, s meggyújtottak egy gyertyát, énekeltek és a Bibliából olvastak. Mindennap egyre fényesebb és fényesebb lett a teremben és szentestére 24 gyertya fényében úszott az egész helyiség. És, hogy miért nem talált ki valami mást a lelkész, várandó a karácsonyt? Azért, mert Jézus Krisztus fényét közvetítette akkor Németországban Wichernek és a gyermekotthon lakóinak a gyertyák fénye, és ma nekünk is ugyanezt teszi az adventi koszorúnk három gyertyájának a fénye. Megszünteti a sötétséget maga körül és fényt áraszt mindazokra, akik csak mellette állnak. Ugyanígy Krisztus, a Magasságos Isten Fia is fényt tud hozni életünkbe és lelkünkbe. Olyan fényt, amely elűzi a sötétséget és új megvilágításba helyezi saját magunkat és környezetünket egyaránt. Olyan megvilágításba, ahol helyre kerülnek a dolgok, az életek, a családok, az emberi kapcsolatok, a közösségek! – emelte ki Kovács Viktor.

Ezt követően a gyülekezet nevében Szűcs Ferenc felügyelő meggyújtotta a harmadik adventi gyertyát, majd a történelmi egyházak képviselői egy-egy bibliai idézettel kísérve áldásukat adták a jelenlévőkre.

Címkék: Ajka - advent - gyertyagyújtás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!