Ökumenikus imaalkalom Szombathelyen – négy igehirdetővel

Ökumenikus imaalkalom Szombathelyen – négy igehirdetővel

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Szombathely – Négy igehirdetést hallgathattak meg a jelenlévők a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban 2018. január 25-én, csütörtökön tartott ökumenikus imaheti alkalmon.

A házigazda, dr. Székely János római katolikus megyés püspök mellett Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke, valamint Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke osztotta meg gondolatait a népes hallgatósággal a napra kijelölt igeszakaszok alapján. Énekkel közreműködött a Vox Savariae ökumenikus vegyeskar.

Isten megszólítható távolságban van – hangsúlyozta 5Móz 1,19–35 alapján tartott prédikációjában Szemerei János. A püspök kiemelte: Isten előttünk jár a legnehezebb utakon is, mert Jézusban megtörte a bűn és a halál hatalmát.

A mai este arra hív, hogy halljuk meg nyomorgó embertársaink kiáltását, és halljuk meg egymás hangját is – fogalmazott Székely János Zsolt 145,9–20 üzenetét kibontva. A megyés püspök arra is kitért, hogy a reformáció óta eltelt évszázadok alatt milyen sokat tanultak a katolikusok a protestánsoktól, majd felvetette: talán a protestáns testvérek is tanulhatnak a katolikus egyház kincseiből. Az a lényeg, hogy egymáson keresztül hallgassuk Krisztust – mondta. 

Hogyan tudunk igazán segíteni a világ szegényein? Hogyan lehetünk érzékenyek, segítőkészek? – tette fel a kérdést Jak 1,9–11 alapján Papp János baptista egyházelnök. Majd hozzátette: ez nem érzésekben gyökerezik, hanem gondolatokban és döntésekben. Isten azt akarja, hogy másképpen gondolkodjunk, hogy az ő szemével lássuk a körülöttünk élőket.

Steinbach József a vak koldus történetén (Lk 18,35–43) keresztül arról beszélt, hogy mit tehetünk a testi-lelki betegségekben szenvedő, az élet peremére szorult embertársainkért. „A vak koldus azt tette, aminél többet mi sem tehetünk: az Úr Jézus Krisztushoz kiáltott. Kiáltott, mert hitt” – fogalmazott a református püspök.

Az együttléten részt vettek a helyi katolikus és protestáns közösségek vezetői is. Evangélikus részről jelen volt Rostáné Piri Magda, a Vasi Evangélikus Egyházmegye esperese, valamint Gregersen-Labossa György és Torma-Hasza Mónika helyi lelkészek. Az ökumenikus imaest zárásaként az egyházi vezetők Isten áldását kérték a hívekre.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!