Ökumenikus imádságot tartottak Budapesten a roma holokausztra emlékezve

Ökumenikus imádságot tartottak Budapesten a roma holokausztra emlékezve

Share this content.

Forrás: MTI. Fotó: Soós Lajos. További forrás: magyarkurir.hu
Budapest – Szőke Péter, a Szent Egyed Közösség budapesti felelőse, Michels Antal józsefvárosi plébános, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Kiss Ulrich jezsuita szerzetes, Radnóti Zoltán rabbi, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Rabbitestületének elnöke, Székely János szombathelyi megyéspüspök és Balog Zoltán református lelkész vett részt a roma holokauszt 74. és a kislétai gyilkosság kilencedik évfordulóján tartott ökumenikus imádságon, a fővárosi Jézus Szíve-templomban 2018. augusztus 2-án.

„A szelídek fegyvere az Isten szava”

1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel Auschwitz-Birkenauban az SS-ek meggyilkolták az ott még életben lévő mintegy háromezer romát és szintit. Napra pontosan hatvanöt évvel később, 2009. augusztus 3-ának hajnalán kislétai házában sörétes puskával agyonlőtték Balog Máriát, és súlyosan megsebesítették akkor tizenhárom éves lányát. Ezt a bűncselekményt sorozatgyilkosok követték el, akik előzőleg már öt áldozattal végeztek. A Szent Egyed Közösség évről évre megrendezi az imádságot „a megsebzettekkel való közösség iránti vágyból, hogy közösségben legyünk az Úrral, akit arra kérünk, hogy szője újra az emberség erőszakkal felszakított szövetét”.

Az idei imádságot Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke vezette. Könyörgést mondott Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke; Balog Zoltán református lelkész; Michels Antal józsefvárosi plébános; Kiss Ulrich jezsuita szerzetes és Radnóti Zoltán rabbi, a Mazsihisz rabbitestületének elnöke.

A megemlékezésen jelen voltak a német, a francia, a szlovák, az ukrán, a kanadai, a palesztin, a mexikói és a nigériai nagykövetségek képviselői.

A továbbiakban a Magyar Kurír tudósítását olvashatják el teljes terjedelmében.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!