A húsvéti gyertya lángja – Az ökumenikus imahét záróalkalmát tartották a pécsi székesegyházban

A húsvéti gyertya lángja – Az ökumenikus imahét záróalkalmát tartották a pécsi székesegyházban

Share this content.

Szöveg: Kovács Barbara, fotó: Loósz Róbert, Videó: Győri András
Pécs – Fény töltötte be a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház hatalmas belső terét 2017. január 22-én, vasárnap este, mert a felekezetek lelkészei és papjai a Krisztus-gyertyáról vett fénnyel meggyújtották az emberek kezében lévő mécseseket. Ezzel a szimbolikus cselekedettel fejezték ki az ökumenikus imahét záróalkalmán, hogy Krisztusban mindnyájan egyek vagyunk. Az istentiszteleten Udvardy György pécsi megyéspüspök felkérésére Gáncs Péter elnök-püspök hirdette Isten igéjét.

Mostani imádságunknak különös jelentőséget ad az, hogy ebben az évben Luther-emlékévet ünnepelünk. Amikor elmélkedünk, gondolkodunk mind a múlt eseményein, de legfőképpen a jövőt akarjuk szemünk elé állítani. Azt a jövőt, ahol Isten méltó, emberi és szeretetben megélt jövőt készít mindannyiunk számára” – nyitotta meg az ökumenikus imahét záró istentiszteletét Udvardy György püspök. Az alkalmon közösen imádkoztak a békéért és az egységért a római katolikus, görög keleti, szerb ortodox, református, baptista, pünkösdi és evangélikus felekezetek vezetői. A zenei szolgálatról több kórus, többek között a pécsi evangélikus gyülekezet kórusa gondoskodott.

Miért sírsz, kit keresel?” – olvasta Gáncs Péter az igehirdetési alapigében (Jn 20, 11-18) Jézus szavait Magdalai Máriához. Ezek a szavak szomorú aktualitást nyertek a veronai buszbaleset kapcsán, ezért a püspök arról beszélt, hogy egész életünket áthatja a halál közelsége, ami mindannyiunkat megrendít. Az igeszakasz és egyben az imanyolcad titka az, hogy a vég egyben új kezdet is. Jézus arra int minket, hogy forduljunk meg, ne a halálra meredjünk, mert Jézus ott van a hátunk mögött, akárcsak Máriának. Akkor változik meg minden, amikor a halál helyett az élet hangjára figyelünk. Életünk minden nap a Jézushoz való megtérés legyen, elfordulás a haláltól az élet felé. „Vigyük most magunkkal a húsvéti gyertya lángját, hogy több legyen a világban a fény, a meleg, és ne a halálra meredjenek az emberek, hanem a feltámadás fényét tudjuk tovább vinni, hogy így jussunk el a télből a tavaszba, a halálból az életre – mondta Gáncs Péter.

A megbékélés jegyében, az igehirdetés után a szolgálattevők és a jelenlévők egy jelképes gesztus, egy kézfogás kíséretében bocsánatot kértek egymástól és adtak egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott az embereknek. Majd a lelkészek a templom közepén álló húsvéti gyertyáról vett lángot továbbadták a hívek kezében lévő mécsesekre, így a prédikációban elhangzott szavak a fény átadásáról valódi értelmet nyertek. 

FOTÓGALÉRIA:

Az alábbiakban megtekinthető kilenc videónk, amely az alkalom egyes részeit mutatja be:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!