Ökumenikus kórházi kápolnát avattak Miskolcon

Ökumenikus kórházi kápolnát avattak Miskolcon

Share this content.

Forrás: MTI. Fotó: Vajda János
Miskolc – A test gyógyítása mellett a lélek ápolása is fontos része egy beteg ember felépülésének, ezért is lényeges, hogy minél több egészségügyi intézményben legyen elérhető az a lelki szolgáltatás, amelyet az egyházak tudnak biztosítani azok számára, akik ezt igénylik – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Semmelweis Tagkórháza ökumenikus kápolnájának avatásán. Az alkalmon a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) részéről Gáncs Péter püspök vett részt. A kápolna kialakítását a MEE 1 millió forinttal támogatta.

Rétvári Bence szerint ennek a jelentőségét a kormány is érzi, ezért idén már 440 millió forintot biztosít a kórházi szolgálatot ellátó lelkészek munkájának díjazására. 

Az államtitkár a kórházak alaptevékenységének támogatásáról szólva elmondta, hogy Miskolcon a megyei és városi kórházat is magába foglaló egészségügyi intézmény 4 milliárd forinttal költhet többet a gyógyításra, mint 2012-ben. Kedvező folyamatként értékelte, hogy a gyógyítást egyre szélesebb körűen értelmezik. Ennek során mindenki megtalálja azt az utat, amellyel a kórtermekben és azokon kívül is hozzásegítheti a gyógyulni akaró embereket a minél teljesebb élethez  fogalmazott Rétvári Bence.

Kiemelte, hogy az elmúlt években részben vagy egészében 77 kórházat sikerült felújítani. Ez a folyamat most Budapesten és Pest megyében folytatódik, 700 milliárd forintból zajlik egy hasonló beruházássorozat, mint amely például Miskolcon a Csillagpont Kórház megépítésével megtörtént – mondta. 

Az államtitkár hozzáfűzte: ezek a beruházások arra is módot adnak, hogy mindenhol kialakítsanak egy olyan helyiséget, ahol a test mellett a lélek gyógyítására is lehetőség nyílik.

Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke emlékeztetett arra, hogy először 12 éve, az akkor még Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházként működő Szent Péter kapui intézményben alakítottak ki egy ökumenikus kápolnát Miskolcon, ahol szolgálatba álltak az első kórházlelkészek is. Azóta csak református kórházlelkészből tizenketten szolgálnak az egyházkerület területén működő egészségügyi intézményekben. 

A püspök elmondta, régi vágyuk volt, hogy Miskolcon a Semmelweis tagkórházban is működjön egy ökumenikus kápolna, amelyet a római katolikus, görög katolikus, evangélikus és református egyház közös beruházásában alakítottak ki csaknem 10 millió forintból. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!