Ökumenikus tudományos konferencia zajlott Nagykanizsán

Ökumenikus tudományos konferencia zajlott Nagykanizsán

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Nagykanizsa – Első alkalommal rendezték meg az Új utak az egyházban című tudományos konferenciát a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszon (PEN) 2017. szeptember 22-én, pénteken. Az esemény a helyi önkormányzat és a házigazda intézmény, valamint a Reformáció Emlékbizottság és a Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSz) támogatásával, a Nagykanizsai Református Egyházközség szervezésében jött létre.

A találkozó kezdetén a főszervező és ötletgazda, Hella Ferenc helyi református lelkész köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Birkner Zoltán, a kampusz igazgatója mutatta be a helyszínül szolgáló intézményt. A város képviseletében Tóth Nándor alpolgármester szólt. Kiss Gábor, a DOSz elnöke is örömét fejezte ki, hogy a rendezvény megvalósulhatott a reformáció indulásának ötszázadik évfordulóján.

Rövid imádság után Steinbach József püspök előadásával indult a nap programja. A Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi vezetője a Sola Scriptura (egyedül a Szentírás) elvét fejtette ki teológiai megállapítások és gyakorlati példák alapján. A püspök hangsúlyozta: ma is a Szentírás újrafelfedezésében látja a megújulás kulcsát.

Ezt követően Varga László, a Kaposvári Római Katolikus Egyházmegye megyéspüspöke a keresztények egységéről beszélt A szeretet új pünkösdje című előadásában. A találkozás és a közös imádkozás mellett ehhez az összefogás, a közös cselekvés is hozzátartozik – emelte ki.

Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke a reformáció járulékos ajándékait mutatta be előadásában. Elmondta, hogy a tizenhatodik századi megújulási mozgalom nemcsak a korabeli egyházra, hanem az egész társadalomra hatással volt, például a zene, az oktatás, a munkaerkölcs és az anyanyelvhasználat területén.

Az egyházi vezetők megszólalásai után prof. dr. Kocsev Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának dékánja azokról a gyakorlati teológiai megfontolásokról beszélt, amelyekkel a jelen és a jövő egyházának szembe kell néznie. Hangsúlyozta, hogy az egyháznak az Istennel való élő kapcsolata és a testvérekkel, testvéregyházakkal való közösség fenntartása mellett a világ felé is oda kell fordulnia. Ehhez pedig publikus, dialógus-orientált, integráló és inspiráló teológiára van szüksége, amely kellő distanciával szemléli a világot, de párbeszédben marad vele.

Ezt követően dr. Bóna Zoltán, a Theologiai Szemle című folyóirat főszerkesztője felidézte a reformáció indulásának egyháztörténeti hátterét. Majd hangsúlyozta: a reformáció az ökumenét, sőt, a katolicitást (azaz az egyetemes kereszténységet) szolgálja, mert az egyetemesre, Krisztusra irányítja vissza a figyelmünket. 

Hella Ferenc nagykanizsai református lelkész pedig doktori kutatásának témájába avatta be a jelenlévőket A lelkipásztor, mint vezető című előadásában. Megismertette a hallgatóságot az egyházi kibernetika az utóbbi években háttérbe szorult gyakorlati teológiai tudományágával.

Majd Cseresnyés Péter helyi országgyűlési képviselő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Mura Programról adott tájékoztatást, amelynek keretében széles körű agrár- és turizmusfejlesztést terveznek a régióban.

Az ebédszünetet prof. dr. Gaál Zoltán egyetemi tanár (PEN) előadása követte, Milyen a jó vezető? címmel. Ezután került sor a különböző szekciókra, melyek témái között szerepelt a gyülekezetépítés, a vallási turizmus, az ökumené és az egyházjog is. Az egyház társadalmi felelősségvállalásával foglalkozó blokkot Makoviczky Gyula helyi evangélikus lelkész vezette.

KÉPGALÉRIA:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!