Ökumenikus ünnep volt a 750 éves Répcelakon

Ökumenikus ünnep volt a 750 éves Répcelakon

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Répcelak – Ökumenikus istentiszteleten ünnepelték Répcelak lakói városuk fennállásának 750. évfordulóját. Egy 1268-ból származó okiratban történt meg ugyanis a település első írásos megemlítése. A római katolikus Szent István király-templomban tartott ünnepi alkalmon Székely János szombathelyi megyés püspök, valamint Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiában Szakál Szilárd helyi plébános mellett Verasztó János répcelaki evangélikus lelkész is részt vett.

Az európai alapértékek az evangéliumból fakadnak – hangsúlyozta beszédében Székely János. A megyés püspök – Szent István jelentőségét kiemelve – úgy fogalmazott: „Kultúránk az evangéliumból született, és addig van jövőnk, amíg vannak olyan emberek, akik az evangéliumból táplálkoznak.”

Szemerei János püspök Krisztusnak mint biztos alapnak a jelentőségét emelte ki Mt 7,24–27 alapján tartott prédikációjában. Majd hozzátette: Krisztus a legfontosabb közös pont a felekezetek között is, ő a mi közös reménységünk.

Az ünnepséget követően a templom melletti téren került sor Szent István szobrának leleplR.ezésére, melyet Veres Gábor szobrászművész alkotott.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!