Olasz protestánsok menekülteket mentenek

Olasz protestánsok menekülteket mentenek

Share this content.

Forrás: www.fcei.it, reformatus.hu, fordítás: Tamási Richárd
Róma – Az Olaszországi Protestáns Egyházak Szövetsége (FCEI) társszervezeteivel összefogva új mentőakciót kezdeményezett a Földközi-tengeren, amiről sajtónyilatkozatban tájékoztatta partneregyházait, támogatásukat kérve.

Luca Maria Negro valdens lelkész, a FCEI elnöke kiemelte, hogy a tengeri mentőakció elindításában bibliai és humanitárius alapelvek vezérlik a részt vevő egyházakat. „Annak fényében, hogy több ezer menekültet mentettek meg az elmúlt hónapokban a mediterrán térségben, nem engedhetjük meg, hogy a szolidaritást és a tengeri mentőakciókat bárki kriminalizálja” – nyilatkozta az elnök.

A FCEI tanácsa, mely korábban segélykiáltással fordult a kontinens egyházaihoz, március 19-én új akciót kezdeményezett a szövetség migrációs és menekültügyi programja, a Mediterrán Reménység keretében. Ennek lényege, hogy támogassák azokat a szervezeteket, amelyek részt vesznek a humanitárius munkában és a Földközi-tengeren zajló kereső- és mentőakciókban.

Az elnök elmondta, hogy ezzel a döntéssel a FCEI kiáll azon vélekedés mellett, miszerint nem minősül bűnténynek az üldöztetés, erőszak és kínzás elől menekülő emberek mentése a nemzetközi vizeken, hanem éppen ellenkezőleg, olyan erkölcsi kötelesség, melyet a keresztyének számára mélyreható bibliai és teológiai indokok igazolnak.

A döntést az a pozitív eredménnyel zárult kísérlet előzte meg, amelynek során a Mediterrán Reménység csapatának tagjai, együttműködve a Proactiva nevű civil szervezettel, a Tárt Karok nevű hajóval több mint 200 embert mentettek ki sikerrel a tengerből.

A FCEI elnöke a hajó hatósági lefoglalására reagálva szolidaritását fejezte ki mindazokkal, „akiknek az élethez való jog és a súlyosan kiszolgáltatott menekültek védelmének jegyében van bátorságuk tengeren zajló kereső- és mentőakcióban részt venni”. Továbbá reményét fejezte ki, hogy a „Proactiva civil szervezet bizonyítani tudja a hatóságok előtt, hogy kizárólag humanitárius célokat követve, a nemzetközi tengerjog keretein belül fejtették ki tevékenységüket”.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!