Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 03. 02.


Lujza, valamint Kada napja.

Taníts engem helyes értelemre és ismeretre, mert hittel fogadtam parancsolataidat. (Zsolt 119,66)

Kicsoda bölcs és értelmes közöttetek? Mutassa meg a magatartásával, hogy mindent bölcs szelídséggel tesz! (Jak 3,13)

Olvasmányok: Jób 2,1–10 és Lk 11,33–36

 

Lelki útravaló a mai napra

Hogyan fogalmaznánk meg, mi az a bölcsesség? Kit gondolunk bölcs embernek? Az általános nézet így szól: a bölcs ember hatalmas tudás birtokában van, a jövőre nézve a legjobb döntéseket hozza, megfontolt, tele van élettapasztalattal, tudja, mikor hallgasson és mikor szóljon, s előre tud tekinteni. Csakhogy a Szentírás nem ennyire szofisztikált módon fogalmazza meg a választ, hanem sokkal egyszerűbben és lényegre törőbben fogalmaz: „A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme!” (Péld 1,7)
Vagyis ki a bölcs ember? Az aki a saját magát csak és kizárólag Istennel együtt tudja látni és elképzelni. Aki Istenből kiindulva tudja önmagát meghatározni, és megérti azt, hogy az egész élete, tulajdonságai, útjai, jövője egyedül Isten kezében van. Az a bölcs ember, akinél nem az „én” van az első helyen, hanem az „Ő”.
A bölcsesség nem függ életkortól, tanulmányoktól, iskolai végzettségtől. Aki életének történéseit istenhitének tükrében tudja személéni, s ugyanúgy tudja elfogadni a jót, mint a rosszat, az elindult a bölcsesség útján.

*

Uram, kérlek, őrizz meg az elbizakodástól és attól a naiv hittől, hogy azt higgyem, mindazt, amit az életben elértem, magamnak köszönhetem. Őrizz meg az önteltségtől, a szeretetlenségtől, az énközpontúságtól. Szentlelkeddel munkáld bennem a felismerést, hogy életem kezdete, vége és megtartója egyedül te vagy. Ámen.

Szerző: Ribárszki Ákos

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982