Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 07. 21.


Dániel és Daniella, valamint Árvácska, Lõrinc napja.

Így szól az Úr: Szeretetet kívánok és nem áldozatot, Isten ismeretét és nem égőáldozatokat. (Hós 6,6)

Most azért megmarad a hit, a remény, a szeretet, e három; ezek közül pedig a legnagyobb a szeretet. (1Kor 13,13)

Szentháromság ünnepe után 5. vasárnap

Olvasmányok: Lk 5,1–11 és 1Kor 1,18–25

Lekció: 1Pt 3,8–15(16–17)
1Móz 12,1–4a

Igehirdetési ige: Lk 9,57–62

 

Lelki útravaló a mai napra

Hogyan lehet az emberi élet három ennyire alapvető mozzanatát összemérni s három ilyen különböző kategóriájú elemet rangsorolni? Lehet-e ezeket sorrendbe állítani, s kell-e közöttük hierarchiát látni?

Pál apostol talán legismertebb mondatában a hit, a remény és a szeretet között nem emberi logikára épülő versengésről van szó, amelynek eredményeként a szeretet állhat a dobogó legfelső fokára, s gondolkodnunk kellene arról, hogy a hit vagy a remény kapja az ezüstérmet. Sokkal inkább a szeretet eredetére s ebből fakadóan sajátos dimenziójára: „szélességére és tágasságára” vonatkozik ez a viszonyítás.

Azt az alapot jelenti a szeretet, amelyet a hit és a remény nem adhat meg, de amelyre építve a hit és a remény is jó irányt kaphat. A szeretet nyitja fel az ember szemét, tölti meg az embert, hozza mozgásba a szívét és a lelkét úgy, hogy a hit és a remény valódi tartalmat kap, s nem csupán „elhivés” és reménykedés lesz belőle. Mert a hit és a remény emberi törekvések, de „a szeretet Istentől van” (1Jn 4,7). Isten nem hisz és nem remél, hanem szeret. Az ő ajándékul adott szeretete segít mindent hinni és mindent remélni (1Kor 13,7) és a szeretet erejével mozdítani el hegyeket (1Kor 13,2).

A szeretet olyan Istentől kapott ajándék, olyan széles alap, melyen a hit és a remény is megmarad.

Drága Istenünk! Hálát adunk Neked szeretetedért, amely mindent megalapoz és mindent megtölt. Kérünk, segíts minket, hogy engedjük, hogy szereteted alapozza meg és töltse meg életünket is! Ámen.


Kodácsy-Simon Eszter


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran