Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 08. 09.


Emõd, valamint János, Roland napja.

[Az Úr] mennyei kenyérrel tartotta jól őket. Megnyitotta a kősziklát, és ömlött a víz, folyó áradt a szomjú földön. Mert emlékezett szent ígéretére… (Zsolt 105,40–42)

Áldott az Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, aki megáldott minket mennyei világának minden lelki áldásával Krisztusban. (Ef 1,3)

Szentháromság ünnepe utáni kilencedik vasárnap

Olvasmányok: Mt 13,44–46 és Fil 3,(4b–6)7–14

Lekció: Lk 16,1–12
Jer 1,4–10

Igehirdetési ige: 2Thessz 3,1–5

 

Lelki útravaló a mai napra

„Nincs annál nagyobb boldogság, mint amikor nincs okunk a szomorúságra; és nincs annál nagyobb gazdagság, mint a meglévőkkel való megelégedettség.” (Anthony de Mello)

Vajon egy hajléktalannak mit jelentenek ezek a sorok? Hol húzódhat a határ a nélkülözés, a bőség és a megelégedés között? Vajon amikor be tudom fizetni a sárga csekkeket, amikor meg tudom venni a mindennapi kenyeret, akkor elégedettség tölti el a szívemet, vagy a „még jobban lét” vágya? Valójában mikor vagyok megelégedett?

Pál nem földi jóról, hanem lelki áldásról beszél. A zsoltáros pedig Isten jótéteményeire emlékezik. Mindkettő olyan, ami kiindulási és eligazodási pont lehet az életünkben. Amihez mérhetjük magunkat. Ami által felismerhetjük, hogy a megelégedettség valójában egyszerre elfogadás és lemondás, valamint ajándék és áldás.

„Nem ismerek radikálisabb politikai magatartást a szelídségnél és szeretetnél” – mondta egy interjúban kortárs írónk, Visky András. Ez a gondolat alapvetően Istenre irányítja a figyelmemet. Az Atya politikája ugyanis az volt, hogy Jézus golgotai áldozata által a legradikálisabban nyúlt bele az én életembe is, hiszen szelídségével és szeretetével megváltást hozott a földre. Ennek elfogadásából, megéléséből fakadhat a valódi megelégedettségem.

*

„Uram, Istenem, én reményem, hallgass meg engem! Ne engedd, hogy belefáradjak keresésedbe. Adj erőt, hogy mindig és mindenütt arcod látására törekedjem. Önts belém reményt, hogy minden lépéssel közelebb kerüljek hozzád. Te ismered erőmet és gyengeségeimet, őrizd az egyiket, és gyógyítsd a másikat! Te juss eszembe mindenütt: szeretnélek megismerni és megszeretni! Ámen.”
(Augustinus)Szerző: Galambos Ádám

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran