Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 09. 26.


Jusztina, valamint Kozima, Kozma napja.

Én veled leszek – így szól az Úr –, és megszabadítalak. (Jer 30,11a)

Első védekezésem alkalmával senki sem volt mellettem, mindenki elhagyott. Ne számítson ez bűneik közé! De az Úr mellém állt, és megerősített… (2Tim 4,16–17a)

Olvasmányok: Mk 12,41–44 és 2Kor 10,1–11

 

Lelki útravaló a mai napra

Nincs annál nagyobb fájdalom, mint amikor egyedül marad az ember. Amikor úgy érzi, nincs, aki mellé állna, nincs, aki bátorítaná. Ezért tartozik a legnagyobb fájdalmak közé a válás, a magányos betegágy vagy a gyász.

Pál tudta, hogy nem lesz könnyű az élete, hiszen maga Jézus mondta, hogy megtapasztalja mindazt, amit ő tett Jézus követőivel szemben. Ám a nehéz úton volt vigasza: a társai, akikre mindig számíthatott. Azaz majdnem. Amikor először került olyan helyzetbe, hogy hitét meg kellett védenie, nem volt külső támasza, senki sem volt mellette. A támaszt belülről kellett megtapasztalnia. Meg is tapasztalta, az Úr nem hagyta magára.

Amikor egyedül, magányosan vagyunk, amikor még a hozzánk legközelebb levő emberek sem akarnak vagy tudnak mellettünk állni, akkor ne csüggedjünk, mert nekünk is van támaszunk belülről: az Úr maga. Szentlelkével ad erőt, mint pünkösdkor a tanítványoknak, akik bátran hirdették a rájuk bízott üzenetet, pedig tudták: ellenük többen vannak, mint mellettük. A Lélek lett a támaszuk, az erejük, a bátorságuk. Az a Lélek, aki megerősítette Pált, az egyházatyákat, a reformátorokat, azokat, akik a hitet továbbadták nekünk. A Lélek ugyanaz. Sosem vagyunk egyedül!

*

„Drága Szentlélek, jöjj, bátorítónak jöjj!
Drága Szentlélek, jöjj, bátorítónak jöjj!
Jöjj, és erősíts meg, jöjj, és szabadíts meg!
Drága Szentlélek, jöjj, bátorítónak jöjj!”
(Koczor György)Szerző: Pethő-Szűcs Mária

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran