Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 03. 05.


Adorján és Adrián, valamint Adrienn, Olívia, Virgil napja.

Erős torony az Úr neve, oda fut az igaz, és védelmet talál. (Péld 18,10)

Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt... (Fil 4,6)

Olvasmányok: 2Kor 13,3–9 és Lk 19,1–10

 

Lelki útravaló a mai napra

Védelemre van szükségünk. Talán nem valljuk be, mert erősnek akarjuk mutatni magunkat, pedig ingatag a helyzetünk. Mi tud megvédeni? Ez az ószövetségi ige így folytatódik: „A gazdagnak a vagyon az erős városa, magas várfalnak képzeli.” (Péld 18,11) Mi is sokféle várban bízunk, amelyeknek a falairól aztán kiderül, hogy csak mi képzeltük magasnak.
„Erős vár a mi Istenünk!” Evangélikus egyházunk jelmondata azt hirdeti meg, hogy azt az elrejtettséget, békességet, amelyre szükségünk van, egyedül Istennél találhatjuk meg. Miután Luther Mártont közellenséggé nyilvánították, Bölcs Frigyes fejedelem Wartburg várában rejtette el. Néhány hónappal később Luther mégis elhagyta a várat, ezt írva támogatójának: „Wittenbergbe sokkal magasabb védelem alatt megyek, mint a fejedelemé.” Isten biztosabb védelem bármiféle falnál, fegyvernél vagy hatalomnál.
Úgy gondoljuk, sok minden ellen van szükségünk erre a védelemre. Emberekről és eseményekről feltételezzük, hogy ellenünk lehetnek. És ennek alapján csalódhatunk az Istentől kapott védelemben, hiszen sok mindent hagy megtörténni, ami miatt aggódunk. Ő a bűntől, haláltól, pokoltól akar és tud megvédeni, mert az az igazi ellenségünk. Talán másféle toronyra van szükségünk, mint gondolnánk, de Istennél megtaláljuk azt, ami valóban kell a boldogságunkhoz.

*

Uram! Tégy engem igazzá, és ne gazdaggá, mert erős toronyra van szükségem. Sokfelé futok, sok mindent akarok megtalálni; add, hogy hozzád fussak, téged találjalak meg. Ámen.

Szerző: Tóth Károly

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982