Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 02. 22.


Gerzson, valamint Margaréta, Margit, Petra napja.

Nem mondja többé Sion lakója, hogy beteg, az ott lakó nép bűnei bocsánatot nyernek. (Ézs 33,24)

[Krisztus] által járulhatunk hitben ahhoz a kegyelemhez, amelyben vagyunk. (Róm 5,2)

Olvasmányok: Mal 3,13–18 és Róm 11,11–24

 

Lelki útravaló a mai napra

„Tisztelt Tanárnő! Atikámnak ma nagyon fáj a pocija, nem megy iskolába. Köszönöm a megértést: Édesanya”
Minden szülő ismeri a vészjósló jeleket, amikor gyermeke szemei karikásak, arca sápadt, keze szürke. Ajjaj, a gyerek beteg lesz. Pedig azt hittem, most már kibírjuk tavaszig… De ennek az ellenkezője is igaz: egy szülő ismeri azt a pillanatot is, amikor gyermeke kivirult, láthatóan jól van, „le sem tagadhatja, hogy egészséges”.
Bizonyos teológiai olvasatok szerint a bűn nem más, mint az ember alapvető hiányossága, amelynek nem megfelelő betöltése maga a bűn gyakorlása. Hiányzik a biztonság az életemből? Ez egy eredendő hiányos léthelyzet. Ha ezt az űrt azonban csak rossz eszközökkel tudom megtölteni, ezt a szakadást csak toldozgatni tudom, a bűn útján járok. Isten azonban az elhívásában, például a keresztségben éppen ezt üzeni: veled vagyok, a benned való űrt ki tudom és ki fogom tölteni. Mondhatjuk: egészséges leszel. Eltörlöm a hiányosságod, más szóval bűnbocsánatot nyersz, kiegészítelek téged, „egész-séges” leszel.
Hamarosan itt a tavasz, a kivirulás. Aki megkapta az éltető erőt, nem rejtheti véka alá, mint ahogy a növények sem tehetik meg, hogy a föld alatt maradnak. Ahogyan Isten ítélete alól, úgy Isten újjáteremtő, egészségessé tevő szava elől sincs menekülés. Akik megkaptuk az elhívást, élnünk is kell őáltala. Nincs többé „Nagyon fáj a hasam, ma nem tudok hívő lenni”. Aki megkapta az „egész-séget”, nem mondhatja többé: beteg vagyok.


Drága Uram! Köszönöm, hogy ma is felkeltettél álmomból, hogy új napra virradhattam, hogy ma is feladatot, elhívást közölsz velem. Add, hogy megérezhessem a Te gondoskodó, engem egésszé tévő erődet, amellyel táplálni akarsz. Add, hogy meg is ragadjam ezt a lehetőséget, és táplálkozzam Veled, hogy bizonyossá legyen előttem, hogy erőmben erő, testemben test, szellememben szellem vagy Te. Repíts a Lélek szárnyain! Ámen!


Simon Attila


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran