Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 03. 15.


Kristóf, valamint Kelemen, Kenese napja.

Járjatok el törvényesen és igazságosan! Mentsétek meg a kizsákmányoltat elnyomójától! A jövevényt, az árvát és az özvegyet ne nyomorgassátok! (Jer 22,3)

Éljetek úgy, mint a világosság gyermekei. A világosság gyümölcse ugyanis csupa jóság, igazság és egyenesség. (Ef 5,8–9)

Olvasmányok: Zsid 2,11–18 és 1Sám 12,6–25

 

Lelki útravaló a mai napra

Nem lehet úgy olvasni a mai igét, hogy ne lássuk a mai dátumot. A világosság a történelmi kinyilatkoztatás ilyen gyújtópontjaiban ragyogja be a világot. Nyissuk tovább a horizontot, bízva abban, hogy a világosság egyetemleges, mindenki számára látható, mindent beragyogó (bár tudjuk Jánostól, hogy sajnos nem az).
Az igazság nem az egyén igazsága, nem az enyém, és nem a tied, hanem az Isten igazsága: így lehet mindannyiunké ez az igazság.
A jóság emberi meghazudtolása a mondás: a pokolba vezető út jósággal van kikövezve. Ez a savanyú, pesszimista emberek jelszava, de ahogyan Jézus mondja, „gyümölcseikről ismeritek fel őket.” (Mt 7,20) A jóság jó gyümölcsöt terem, nem pokolba vezető utat. Az állandó krisztusi értékek pedig a világosság gyümölcsei, a világ világossága pedig maga Jézus Krisztus.
Az igazság keresése, a kizsákmányoltak megmentése elnyomóiktól mindig és mindenhol a keresztény ember állandó feladata. Ugyanígy a jövevények, az árvák és az özvegyek, tehát a gyengék, elesettek, a „kicsik” és az „utolsók” megmentése, segítése. Jézus Krisztus nem mismásol, nem bizonyos helyzetekre vonatkoztat, nem nevez meg kivételeket, nem rekeszt ki, nem bélyegez meg, „A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal.” (1Kor 13,4–6)
Mindezeket végiggondolva félve mondom ki: én nem vagyok ilyen jó. Milyen jó, hogy Jézus igen, és meghalt értem!


Istenem! Kérlek, adj világosságot mindenütt a világban az emberek szívébe és lelkébe. Add, hogy ne zsákmányoljuk ki a rászorulókat, hanem inkább védjük a gyengéket, az elesetteket és a szenvedőket. Add, hogy törvényesen és igazságosan éljük az életünket, hogy így viszonyuljunk egymáshoz, és ne az irigység, a félelem vagy a másik ember eltaposása legyen tetteink mozgatórugója. Add, hogy az életünk jó gyümölcsöket teremjen, és ezáltal a többi ember és maga Krisztus is ránk ismerjen. Ámen!


Gerlai Pál


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran