Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 03. 17.


Gertrúd és Patrik, valamint Patrícia napja.

Az apák tanítják fiaiknak, hogy te hűséges vagy. (Ézs 38,19b)

Jézus ezt mondta: Engedjétek e kisgyermekeket, és ne akadályozzátok őket, hogy hozzám jöjjenek, mert ilyeneké a mennyek országa. (Mt 19,14)

Böjt 2. vasárnapja (Reminiscere)

Olvasmányok: Jn 3,14–21 és Róm 5,1–5(6–11)

Lekció: 1Thessz 4,1–8
Ézs 5,1–7

Igehirdetési ige: Mk 12,1–12

 

Lelki útravaló a mai napra

Bajban vagyunk, Uram! Mai világunk nem az, ahol napi tanácsaidat érteni tudjuk. Hogyan is tudnánk megszívlelni és elfogadni? Ma minden embernek jogai vannak. Úgy tartjuk, születésünk pillanatától az utolsó szívdobbanásunkig jogunk van arra, hogy azt tegyük, amit csak akarunk. Megszerzett, megérdemelt jogok, feltétel nélkül, kötelességtudat nélkül, az irántad való engedelmesség nélkül. Átvettük a Téged megillető hatalmat élet és halál felett. Pedig az emberi cselekvés szabadságának feltétele van. Augustinus mondja: „Szeress, és tégy, amit akarsz!”
Uram! Te elküldted hozzánk Jézust, aki a szeretet parancsát adta nekünk. Ő utasítja a tanítványokat,hogy engedjenek, és ne akadályozzanak! Különben hogyan ismerjenek meg, hogyan ismerjék fel, amit csak Te tudsz adni?
Van-e tapasztalatunk, tudjuk-e, milyen hűséges a mi Istenünk? Merjük-e elmondani, tanítani és élni a mindennapokban? Isten segítsége, tanácsa, útmutatása nélkül nem tudunk fiainknak utat mutatni, nem tudjuk őket helyesen nevelni.
Jézus nem azt mondja, hogy küldjétek a gyermekeket, nem azt kéri, hogy adjatok nekik szabadságot a döntés meghozatalában, hanem azt, hogy engedjétek beteljesedni a bennük levő vágyat, hogy hívásomat meghallva jöjjenek! Segítsétek őket példamutatással ti, akik már megismertétek azt a lehetőséget, melyet Isten kínál: szeretetet, célt, erőt, megoldást. Az Istennel való élő kapcsolat, az őhozzá fordulás drága lehetősége, a hit, az alázat juttat el az ő köztünk, bennünk, velünk lévő országába.


Uram! Köszönjük, hogy igédet követve Hozzád engedtek bennünket is. Tudjuk, átéltük, hogy Te vártál ránk, tudtál rólunk, mert a keresztségben gyermekeddé fogadtál. Tudjuk, hogy Nálad megtapasztalhatjuk, átélhetjük az atyai kegyelmet. Hűségedről bizonyságot teszünk, így engedjük Hozzád a ránk bízottakat hittel, imádságos szívvel, hogy mindannyian részesei lehessünk a mennyek országának. Ámen.


Kis János


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran