Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 06. 14.


Vazul napja.

[Ábrahám szolgája] némán figyelte, hogy megtudja, szerencséssé tette-e útját az Úr, vagy sem. (1Móz 24,21)

Mert állhatatosságra van szükségetek, hogy Isten akaratát cselekedjétek, és így beteljesüljön rajtatok az ígéret. (Zsid 10,36)

Olvasmányok: Gal 3,1–5 és Péld 10,6–12

 

Lelki útravaló a mai napra

Senki sem szereti, amikor tehetetlennek érzi magát, amikor lélegzetét visszafojtva kell figyelnie, hogy a saját és szeretteinek élete hogyan alakul. Ilyen helyzetbe kerülhetett Ábrahám legöregebb, sokat tapasztalt szolgája, akit azzal bízott meg ura, hogy feleséget keressen a fiának. Ábrahám házanépe is istenfélő volt, kiváltképp a Bibliában névtelenül maradó, legidősebb szolga is, aki az Úrra bízta a döntést, hogy odavezeti-e a kúthoz azt a lányt, aki majd esetleg Izsák felesége lesz. Némán hittel figyelt Isten döntésére, mert tudta, amit Jakab levelében is olvashatunk: ...aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, amelyet a szél sodor és ide-oda hajt. Ne gondolja tehát az ilyen, hogy bármit is kaphat az Úrtól, a kétlelkű és minden útján állhatatlan ember.” (Jak 1,6-8)

Ez az ige, bár nem a napi ige, mégis erős kontrasztot mutat azzal a Zsidókhoz írt levélbeli igével, melyet mára kijelöltek. Az állhatatosság jutalma Isten ígéretének beteljesedése, az állhatatlanság eredménye pedig a kétség, csapodárság, kétlelkűség. Lássuk be, nem túl biztatók kilátásaink az Istenbe vetett hit és állhatatosság híján!

Figyeljünk mi is többet és jobban az Isten munkájára és gondviselésére a világban!

Drága Istenem! Adj csendességet, nyugalmat, hogy legyen időm megállni csendben és figyelni Téged! Adj pillanatokat, amikor elengedhetem a szüntelen megfelelni akarást, a teljesítménykényszert, amikor rádöbbenhetek, hogy nem rajtam múlik a munkám eredménye! Köszönöm Neked, hogy szüntelenül munkálkodsz, gondot viselsz rólam, családomról, barátaimról, de még az ellenségeimről is, akár tetszik nekem, akár nem. Engedd, hogy nagyobb teret hagyjak Neked az életemben, és tanuljak Tőled az állhatatosságról! Ámen.


Gerlai Pál


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran