Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 08. 14.


Marcell, valamint Özséb napja.

Azt gondoltam, hogy félni fog engem, és megfogadja az intést. (Zof 3,7)

Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa! (Mt 4,17)

Olvasmányok: Mt 5,33–37 és Mt 9,18–26

 

Lelki útravaló a mai napra

Mindennap imádkozzuk a Miatyánkban: „Jöjjön el a te országod!” Itt pedig Jézus szájából halljuk: „Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa!”

Milyen a mennyek országa? Selma Lagerlöf svéd írónő Jeruzsálem című regényében azt mutatja be, hogy az Isten országa lehet idealizált világ, eszmény, cél, irány is, mely felé tartunk.

Megvalósítható-e a földön az Isten országa? Nem nehéz megragadni, hiszen Jézus számos példázatot mond el róla, legtöbbet erről a témáról beszélt. Ezek nem is annyira annak természetére vonatkoznak - bár van köztük olyan is -, sokkal inkább arra, hogyan lehet bejutni, illetve kívül maradni az Isten országán.

Mit jelent nekünk Isten országa?

Várjuk, mert eljövendő, olyan ország ahol nincs rossz, konfliktus, fájdalom, jajszó, halál, betegség. Ez a hívő ember alaptevékenysége, az örök advent, Jézus szüntelen várása.

Jelenvaló, azaz már eljött, hiszen Jézus ezért jött a földre, hogy Isten országát közel hozza hozzánk, hogy elérhető legyen számunkra. Ez meg is valósul részletekben a földön, teljességében pedig majd az ő országában.

Hirdetni kell, leginkább azt, hogy jön, közeledik felénk. Az elközelített szóban benne van a passzivitás: nem tudjuk befolyásolni a jövetelét, sem annak gyorsaságát. Közeledik Isten és az ő országa, és mi is közeledünk hozzá.

Meg kell térni, hogy bejuthassunk. Vagyis meg kell, hogy változzon az értékrendünk, az énközpontuságból át kell térni a Krisztus-központúságra. Jézus ezt nem karba tett kézzel, passzív módon várja el tőlünk, hanem mindig úgy, hogy kész arra, hogy ebben nekünk a legteljesebb mértékben segítségünkre legyen.

Jeruzsálem, te drága
szép arany városom,
gazdag, meleg honom,
örömadó helyem.

(Selma Lagerlöf: Jeruzsálem)

Urunk, Istenünk, köszönjük Neked a Te országod valóságát. Köszönjük, hogy Jézus Krisztus elhozta számunkra a földre. Köszönjük, hogy ennek az országnak mi is polgárai lehetünk. Ámen.


Rostáné Piri Magda


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran