Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 08. 15.


Mária, valamint Marietta, Napóleon napja.

Milyen kedves annak az érkezése, aki örömhírrel jön a hegyeken át! Békességet hirdet, örömhírt hoz, szabadulást hirdet. Azt mondja Sionnak: Istened uralkodik! (Ézs 52,7)

Ha azonban egy házba beléptek, először ezt mondjátok: Békesség ennek a háznak! (Lk 10,5)

Olvasmányok: 1Kor 12,27–13,3 és Mt 9,27–34

 

Lelki útravaló a mai napra

Nézem az utcákat, a siető embereket. Látom a sehova nem siető koldusokat, a nehezen lépő aggastyánokat, a görkorcsolyás srácokat, az órájukat néző üzletembereket, az idegen országból jött turistákat, a láncba állított óvodásokat, a busz után futókat. Bár megszólalna az utcán mindnyájunknak: Békesség néktek!

Nézem az utcáról az ablakokat. Nem látni át a függönyökön. Milyen életek lehetnek mögöttük? Talán szép családok, talán magányos emberek. Lehet, hogy éppen ünnepre készülődnek, lehet, hogy valaki éppen csomagol, hogy örökre elköltözzön innen. Lehet, hogy éppen meghal a függöny mögött valaki, lehet, hogy kisgyermeket ringatnak mögötte. Bár belépne valaki, és ezt mondaná: Békesség e háznak!

Nézem az életem, a mai napot. Nem akarom elmesélni az utakat, a találkozásokat, a szavakat, a sikereket, kudarcokat, győzelmeket, vesztett pillanatokat, olyanok ezek nekem is, mint mindenki másnak. Ez az enyém. De akármi történik, néha annyira kellene, hogy valaki belépjen, és azt mondja: Békesség neked!

Ezt a világot vette magára Krisztus. Az utcáinkat, a szobákat, engem magamat. Olykor rábukkanok. Egy hirtelen támadt segítőkészségben, egy váratlan gesztusban, egy eltitkolt haragban, egy magányos ember felemelésében, egy gyerek feltörő nevetésében, egy okos szóban felfedezem, hogy itt van. Ígérete szerint mindennap velünk van, ma is, és ezt mondja: Békesség neked!

Adj elém nyitott ajtókat ma
és erőt, hogy be merjek lépni,
és bátorságot, hogy meg merjek szólalni,
és bölcsességet, hogy szavaidat mondjam,
és erőt, hogy elviseljek minden visszautasítást,
és derűt, hogy békességed kinyíljon ebben a világban! Ámen


Koczor Tamás


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran