Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 08. 16.


Ábrahám, valamint Cseke, Mária, Marietta, Rókus, Szeréna napja.

Én, az Úr vagyok a védelmezője, minduntalan öntözgetem. Éjjel-nappal őrzöm, hogy senki se bánthassa. (Ézs 27,3)

Az Isten által vetett szilárd alap azonban megáll, amelyre ez van pecsételve: „Ismeri az Úr az övéit.” (2Tim 2,19)

Olvasmányok: 1Pt 3,8–17 és Mt 9,35–10,4

 

Lelki útravaló a mai napra

Isten szeretete feltétlen szeretet. Nem kell, nem is lehet kiérdemelni. Isten szerelemmel szereti az embert. Az Ószövetség Istene, aki a Hóreb hegyén kérlelhetetlen ítélőbíró képében jelenik meg, számtalan esetben szentimentális kijelentésekkel vall szerelmet csalfa választottjának, Izráelnek. Minden lehetséges módon szereti népét: atyja, anyja, jegyese, férje, pásztora egy személyben. Isten szerelmének csúcspontja a „kereszt romantikája”. Ez a kijelentés nem szentségtörés, hiszen maga Jézus mondta: „úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta...”

A Golgota az Isten „jegyajándéka”. Isten magára nézve is alkalmazza a szeretet parancsát: szereti az embert teljes szívéből, teljes lelkéből, teljes erejéből, teljes elméjéből. Isten teljes szeretete: Krisztus. A szerelem vakká teszi az embert, de nem teszi vakká Istent. Ismer minket, jól tudja, hogy hűtlenkedő, önző, bűnre hajló emberek vagyunk. Reálisan számol azzal, hogy naponta akár hetvenszer hétszer is meg kell bocsátania nekünk - és Ő szívből megbocsát. Botlásaink, bűneink egy életen át jottányit sem változtatnak Isten irántunk való szeretetén. Kimeríthetetlen szeretete olyan, mint a napenergia; napelemek milliárdjai sem merítik ki az égi energiaforrást. Mégis van egyetlen feltétele Isten feltétlen szeretetének: „...hagyja el a gonoszt mindenki, aki az Úr nevét vallja!” (Tim 2,19) A gonosz itt a valódi hamis másolatát jelenti.

Valljál színt! Válj le a hamis energiaforrásokról, és kapcsolódj be a tökéletes szeretet áramkörébe!

Uram, te ismersz engem - felfoghatatlan, hogy mégis szeretsz. Szeretsz örökkévaló szeretettel, mert csak ekkora szeretet tarthatja meg életemet az örökkévalóság számára. Túrmezei Erzsébettel vallom:

„És megállnék,
leomlanék
és botlanék
és hullanék,
és minden veszve volna rég.

De óv a kéz,
és tart a kéz,
és áld a kéz,
a drága kéz.
Elveszni lenne így nehéz.”

(Fogd a kezem! - részlet)

Köszönöm, hogy feltétlenül szeretsz! Segíts, hogy feltétlen bizalommal ragaszkodhassak hozzád! Ámen.


Győri Gábor


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran