Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 09. 11.


Teodóra, valamint Jácint napja.

Ne kerüld meg a törvényt, ne légy személyválogató, és ne fogadj el vesztegetést, mert a vesztegetés elvakítja a bölcseket is, és félreviszi azoknak az ügyét, akiknek igaza van. (5Móz 16,19)

Hagyja el a gonoszt mindenki, aki az Úr nevét vallja! (2Tim 2,19)

Olvasmányok: ApCsel 9,31–35 és Mt 14,1–12

 

Lelki útravaló a mai napra

Felsorolni sem lehet a jót, melyre az ember képes, ám ugyanez érvényes a gonoszságra is. Világunkban körbenézve az az érzésünk, hogy a gonoszág terjed, tombol, tajtékzik és tarol. Miért nem a jóság uralkodik? Nem lennénk ilyen kétségbeejtő helyzetben, ha a jóság nyerhetne teret.

Köztünk járt a tökéletes ember, az igazság képviselője, az igaz élet megvalósítója, aki nem mulasztott, nem tévedett, nem vétkezett. Nem bántott meg senkit - mégis sokan megbántódtak szolgálata nyomán, nem keltett hamis reményt, hisz nem ígért olyat, amit ne tartott volna be, és nem tett olyat, ami ne lett volna összeegyeztethető szavaival („álnokság nem hagyta el száját”) - mégis sokan csalódtak benne.

Szeretetből kiinduló, áldozatban beteljesedő élete a földi célok háttérbe sorolásáról szólt (ezek fő helyre kerülése nyit utat a gonoszságnak) és a mennyei dimenzió elsőségéről (ennek szem elől tévesztése szorítja ki a jót). Nem véletlenül adja meg örök érvényű, nekünk szánt imádságának már az elején a fő irányt... Nem véletlenül emeli gyakran szemét, szívét, szavát az ég felé... Hisz „minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá...” (Jak 1,17)

Mindenkin segített, bár gyakran nem segítségnek fogták fel cselekedeteit, szavait, kritikáját, hanem támadásnak. Mert istentelen érdekeket sértett, amelyek megszerzése/megtartása mögött - lényegükből következően - hamisság állt, a gonoszság módszereivel. A jóért és jóságért cserébe gonoszságot kapott: értetlenséget, elégedetlenkedést, összeesküvést, áskálódást, lejáratási kísérletet, átverési próbálkozást, elhagyatottságot, árulást, tagadást, hazugságot, gúnyt, korbácsütést, kínszenvedést, kivégzést. Így van ez, és ez történik ma is mindennel, ami krisztusi!

Ha követőjének tartom magam, akkor vele legyen közösségem! Akkor hozzá hasonlóan tegyem a jót, és kerüljem a gonoszságot, sőt harcoljak ellene, miként tette ő!

Jézusom, gyarló és erőtlen követőd vagyok. Kérlek, segíts hozzád méltóvá válnom! Ámen.


Bakay Péter


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran