Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2019. 11. 10.


Réka, valamint Andor, András, Andrea, Endre, Leona napja.

Ha az Úr nem őrzi a várost, hiába óvják azt az őrök. (Zsolt 127,1b)

Úgyhogy az sem számít, aki ültet, az sem, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adja. (1Kor 3,7)

Szentháromság ünnepe után utolsó előttit megelőző (ítélet) vasárnap

Olvasmányok: Lk 17,20–24(25–30) és Róm 8,18–32

Lekció: 1Thessz 4,13–18
Jób 14,1–17

Igehirdetési ige: Lk 11,29–35ZZZ

 

Lelki útravaló a mai napra

Egy svéd bútorgyár nagyszerű termékét vásároltam meg kislányomnak. Gyerekkonyha, az egyszerű fajtából. A doboz kibontása után szemügyre vettem a tartozékokat, és örömmel láttam, hogy nem lesz probléma az összerakása. A kis füzetet, amely pontról pontra megmutatja az összeállítás lépéseit, félreraktam. „Értek én hozzá, ennél bonyolultabbakat is összeraktam már!” - gondoltam magamban. A negyedik lépésnél azonban nem úgy alakultak a dolgok, ahogy elképzeltem. „Nem baj, van rá jó ötletem!” De semmilyen kézügyesség és rutin sem hozott sikert. „De akkor, hogy kell ezt?!” Tomboltam!

Akkor eszembe jutott az útmutató. Hiszen ennek van leírása is! Kinyitottam. Majd - kislányom nagy örömére - pontról pontra, lépésről lépésre már sikerült összeállítani azt a bizonyos minibútort.

A kis feladat nem volt könnyebb attól, hogy kicsinek tűnt. A könnyű próbatétel - hiába a korábbi tapasztalat - nem vezetett előre. Azt hiszem, ilyen az Isten útmutatásának figyelmen kívül hagyása is. Hiába tevékenykedem nagy erővel és lendülettel, ha kihagyom az ő elképzelését és terveit a számításból. És nem jutok előre, csak izzadok, háborgok, vesződöm őnélküle!

Te kinek engeded meg, hogy beleszóljon az életedbe, hogy tanácsot adjon, segítse munkálkodásod? Te is olyan vagy, mint én voltam? Te is a „majd én jobban tudom”-ember vagy? Akkor próbálkozz csak! És izzadni, vesződni, fáradozni fogsz!

Add át a terveidet, és ő megmutatja a saját elképzeléseit! Kínáld fel készséged, és kreativitást kapsz tőle! Nyújtsd oda erőnléted neki, és ő maga fogja azt megsokszorozni! Bízz benne, mert bármit csinálhatsz, csak Isten „szeretetterve” számít!

Mutasd meg terved, Uram! Ne engedd, hogy amit eddig megismertem belőle, azt érdektelenül vagy fellengzősen félrerakjam! Útmutatásod, áldásod nélkül nincs áldás a növekedésen. Láttasd meg velem tisztán akaratod, hogy ne legyenek, olyan napjaim, melyekre azt mondom: hiábavalók. Tégy készségessé, hogy léted harmóniába kerüljön saját létezésemmel! Ámen.


Benkóczy Péter


A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2019-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran