Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 03. 27.


Hajnalka napja.

Csalárdabb a szív mindennél, javíthatatlan; ki tudná kiismerni?! Én, az Úr vagyok a szívek ismerője, a vesék vizsgálója, mindenkivel úgy bánok, ahogyan élete és tetteinek gyümölcse szerint megérdemli. (Jer 17,9–10)

Ebből tudható, hogy az igazságból valók vagyunk. És akkor az ő színe előtt azzal biztatjuk a szívünket, hogy bár a szívünk elítél, Isten mégis nagyobb a mi szívünknél, és mindent tud. (1Jn 3,19–20)

Olvasmányok: Jn 16,16–23a és Mk 13,24–27

 

Lelki útravaló a mai napra

„A vesémbe lát” – bármily meglepő, ezt a kifejezést általában nem orvosra szoktuk mondani, hanem arra a személyre használjuk, aki szinte jobban ismer minket, mint mi saját magunkat. Ilyen személy lehet a szülő, egy tanár, egy edző, egy mentor vagy egy testvér, egy jó barát. Ők sokszor azt is meglátják bennünk, amit mi el se hiszünk magunkról, és ki tudják hozni belőlünk a legjobbat. De akkor is belénk látnak, amikor rosszat gondolunk. Gyermekkoromban édesanyám már a nézésemből kiszúrta, amikor füllentettem. De szüleink koholmányainktól függetlenül tudták, tudják, hogy mennyi jó van bennünk. Ismerik gondolatainkat, érzéseinket.

Az ókori zsidó hagyományban a szív az érzelmek mellett az értelem középpontja is. A vese pedig az érzelmek helye. „Vesénk” és szívünk pedig csalárd módon sokszor félrevezet minket, és azt érezteti velünk, hogy nincs bennünk. De van valaki, aki jobban ismer minket! Závada Péter így ír róla: „Vesémbe látsz, Istenem, mint a röntgen. / Viharlámpásod csontig átvilágít.”

Az önvizsgálat idején, böjtben az az örömhír számunkra, hogy bár szívünk vádol minket, de Isten ismer minket, lát bennünk minden jót, és szeretete akkora irányunkban, hogy egyszülött Fiát adja értünk.

*

„Te adj nékünk testvérszívet, együtt érzőt, meleget! / Hadd ragyogjon minden szóban, minden tettben szeretet! / Ne vádoljon annyi drága, meg nem látott alkalom! / Szentlelkeddel vezess minket a te boldog utadon!” Ámen.
(Túrmezei Erzsébet, EÉ 475)Szerző: Lukács Máté András

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran