Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 05. 23.


Dezsõ, valamint Dézi napja.

Mózes így szólt: Lásd, én ma áldást és átkot adok elétek. Áldást, ha hallgattok Isteneteknek, az Úrnak parancsolataira, amelyeket ma megparancsolok nektek. De átkot, ha nem hallgattok Isteneteknek, az Úrnak parancsolataira… (5Móz 11,26–28)

Az Úr Krisztusnak szolgáljatok! Aki pedig igazságtalanul cselekszik, azt kapja vissza, amit tett, mert nincsen személyválogatás. (Kol 3,24b–25)

Olvasmányok: Jel 4,1–11 és 1Tim 6,1–10

 

Lelki útravaló a mai napra

A modern ember nem szereti a kizárólagosságot. Tartunk attól, hogy ha valami mellett nyíltan és őszintén kiállunk, olyan kapuk zárulnak be előttünk, melyek hiányát később fájón észleljük. A modern ember szeret sodródni. Sodródni az ideológiák és eszmék tengerében.

Sokszor így tekintünk a Bibliára is, még inkább az Istenre. Bizonyos mondatait elfogadjuk, harsányan hirdetjük, amelyek nem ütköznek kialakult ideológiáinkkal, az ütközőzónába azonban nem merészkedünk, nehogy fundamentalistának vagy elvakultnak bélyegezzenek.

De vajon létezik-e kizárólagosság nélküli hit? Vajon létezhet-e úgy Isten, hogy csak a nekünk tetszőt szemezgetjük ki belőle?

Mózes keményen beszél a néppel. Az üzenet látszólag pozitív és egyszerű: ha hallgatsz rám, áldott leszel. De ha a mélyére tekintünk ennek a mondatnak, hamar rájövünk, hogy a legnehezebbet kérte. Mert Istenre hallgatni azt jelenti, eldobok magamtól minden ideológiát, minden pártlogót, minden modern, trendi irányzatot, és belemerülök az ő törvényének vizsgálatába. És ez óriási veszéllyel jár. Mert nem lehetek többé trendi és haladó. Sőt, talán még bolondnak is bélyegeznek.

A kérdés csak az: ér-e ennyit az áldás? Vagy kell-e tartani ennyire az átoktól? Noha nap mint nap küzdök a kérdéssel, szívem mélyén tudom: nincs más út, csak az áldás útja!

*

Istenem, Uram!
Adj erőt bízni benned! Adj erőt hinni benned, és adj erőt érteni, hogy nem másnak, csak neked kell megfelelni. Add, hogy lássam, az áldás ott kezdődik, amikor ki tudom mondani: nem mások akaratát akarom teljesíteni, hanem a tiédet.
Köszönöm, hogy szavad világos. Szereteted az égig ér, és irgalmad kitart utolsó leheletemig.
Ámen.Szerző: Pongrácz Máté

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran