Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 07. 02.


Ottó, valamint Ottokár napja.

Ó, Urunk, mi Urunk! Mily felséges a te neved az egész földön… (Zsolt 8,2)

Mária ezt mondta: Mert nagy dolgokat tett velem a Hatalmas, és szent az ő neve… (Lk 1,49)

Olvasmányok: Mt 18,15–20 és 1Kir 12,20–32

 

Lelki útravaló a mai napra

Lukács evangélista feljegyzése szerint Mária éneke akkor hangzik fel, amikor nem sokkal az angyali jelenés után elmegy a hegyvidékre, hogy találkozzon Keresztelő János édesanyjával, Erzsébettel. A gyermeket váró, férj nélküli fiatal lány olyan jövőről énekel, amely a világ szeme elől még rejtve van. Éneke nem azért Istent magasztaló, örvendező, reményteljes, mert nem tudja, hogy emberileg kilátástalan helyzetben van, hanem mert azt tudja, hogy az ő története Isten nagy tervének a része.

Vajon mi tudunk-e életünk egy-egy érthetetlen, emberi értelemmel megmagyarázhatatlan eseményére úgy tekinteni, hogy az Isten tervének a része lehet? Merjük-e olyan bátran remélni, mint Mária, hogy Isten áttöri azokat a falakat, amelyeket mi ma még ledönthetetlennek tartunk? Nem az áll sok elakadásunk és reménytelenségünk mögött, hogy a tapasztalatainkba kapaszkodunk, arra építünk, és annak alapján tervezzük a jövőt? Mária a változás csodájáról énekel: „Nagy dolgokat tett velem a Hatalmas”. Isten beavatkozik Mária életébe oly módon, amilyenre álmában sem gondolt volna. A csoda mindig ezzel veszi kezdetét: Isten közbeavatkozik. Megtöri a kellemes vagy éppen keservesen nehéz utunkat, változást munkál, átírja az életünket, hogy minél inkább belesimuljunk abba a történetbe, amelyet ő álmodott meg rólunk.

*

„Áradjon rád az Áldás:
hogy növekedjél az ő szeretetében
hogy életed belesimuljon
terveibe és szándékaiba,
és Isten támaszod legyen
minden nehéz pillanatban.”
(Varga Gyöngyi)Szerző: Baranyayné Rohn Erzsébet

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran