Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 08. 01.


Boglárka, valamint Péter, Szonja napja.

Eljött az ideje, hogy összegyűjtsem a különböző nyelvű népeket. Jöjjenek és lássák dicsőségemet! (Ézs 66,18b–c)

Nincs különbség zsidók és görögök között, mert mindenkinek ugyanaz az Ura, és ő bőkezű mindazokhoz, akik segítségül hívják őt… (Róm 10,12)

Olvasmányok: Jel 19,4–9 és Mk 4,21–25

 

Lelki útravaló a mai napra

A nyári szünet kellős közepén járunk, sokan sokfelé, sok népet megismerve töltik napjaikat. Fülünkben halljuk népek szavainak töredékét, mi hogyan szólított meg… Szinte halljuk a nemzetközi találkozókon együtt énekelt azonos szövegű, de különböző nyelvű énekek „szent zűrzavarát”. Mégis jól érezzük magunkat ebben az atmoszférában, mert a teremtő Istent dicsérjük. Kétnyelvű istentiszteleteinken sokszor ezért énekelünk így, magyarul és szlovákul, mert mindkét nyelven az Urat akarjuk dicsérni. Ezért jó látni a Római levél igéjét is, ez szabadít meg minket a szélsőségektől, a nyelvi vagy nemzeti elefántcsonttoronyba zárkózástól. Az Úr összegyűjt minket, minden népet. Ő nem zár ki senkit nyelvi vagy faji alapon.

Emlékszem az orosz ortodox templomban szóló dicsőítő énekre, amely ugyanolyan kedves számomra, mint a baranyai német vagy a szlovák Tranoscius-énekek komoly hitvallásos, hitre hívó tartalma. Pál apostol az üdvösségről ír a római keresztyéneknek, és egyértelművé teszi, hogy a hitvallásos élet, az igazi átadott életű hit az, ami az üdvösségre visz.

Nyár van, szeretjük a lazaságot, a könnyed koktélokat. Ma mégis erősen szól hozzánk az ige: itt az idő az Urat dicsőítő életre. Eljött az idő! – Eljött az idő? Létkérdésként fogalmazódik meg az egy Úr kérdése.

*

Uram, köszönöm, hogy anyanyelven szólhatok hozzád, amely számomra oly kedves. Köszönöm, hogy más nyelvű testvéreket is szívesen hallgatsz. Engedd, hogy ezt én is így érezzem, igazán, tiszta szívből. Kérlek, légy ma velem, amikor más nyelvű testvéreimért és barátaimért fordulok hozzád, hallgasd meg ezt az imádságomat is. Hozzád fordulok segítségért; szabadíts meg az előítéleteimtől, tégy elfogadóbbá. Ámen.Szerző: Szpisák Attila

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran