Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 09. 17.


Zsófia, valamint Ludmilla, Róbert, Upor napja.

Mert én, az Úr, a te Istened, erősen fogom a jobbodat, és ezt mondom neked: Ne félj, én megsegítelek! (Ézs 41,13)

Amikor azonban [Péter] az erős szélre figyelt, megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: Uram, ments meg! Jézus pedig azonnal kinyújtotta a kezét, megragadta őt… (Mt 14,30–31)

Olvasmányok: 1Krón 29,9–18 és 2Kor 5,11–21

 

Lelki útravaló a mai napra

Milyen a Jézusról alkotott személyes képed?

Van benne bizonyára valami földöntúli, de mégsem Ady „Észak-fok, titok, idegensége”, hanem az a nyugalom, amelyet az a hatalom ad, amelyben Isten ereje és szeretete van jelen. Ezzel az erővel és szeretettel állt ki a vádlói és leckéztetői elé, és ez az erő és szeretet volt benne, amikor tűrte a keresztet: „Amikor kínozták, alázatos maradt, száját sem nyitotta ki. Mint a bárány, ha vágóhídra viszik, vagy mint a juh, mely némán tűri, hogy nyírják, ő sem nyitotta ki száját.” (Ézs 53,7)

Ebben a mai igében viszont azt látjuk, hogy a hitét elveszítő Péter kezét megragadja. Ebben a helyzetben egy mélyen emberi mozdulatot látunk. Az egyik ember megragadta barátját, hogy el ne merüljön a háborgó vízben.

Téged milyen vihar vesz ma körül? Milyen veszélyek leselkednek rád? Milyen ismeretlen elé kell nézned, mint Péternek, aki meggondolatlan hirtelenséggel szó szerint Jézus nyomdokaiba akart lépni?

Van-e, aki utánad nyúljon? Ha igen, van-e időd, indíttatásod megköszönni neki, hogy vigyáz rád?

Ha nincs, észreveszed-e, hogy Jézus lábnyoma ott van melletted, mert a vállán hordozott, ahogy Túrmezei Erzsébet írja: „ahol az életed próbás, nehéz volt, sorsod mostoha”?

El tudod-e fogadni ezt tőle? Fel tudod-e adni azt, hogy csak a magad erejében hiszel?

*

Istenem! Köszönöm, hogy adsz erőt a mindennapokhoz. Kérlek, adj alázatot, hogy el tudjam fogadni határaimat. Adj emberséget, hogy tudjak másokkal együtt dolgozni, és el tudjam fogadni, ha valaki jobban tud nálam valamit; de mindenekelőtt adj hitet, hogy rád hagyatkozzam. Add, hogy belássam, az emberi véges, az isteni végtelen. Neked növekedned kell, nekem pedig kisebbé lennem. Ámen.Szerző: Gerlai Pál

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran