Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 10. 17.


Hedvig, valamint Ignác, Margaréta, Margit napja.

Most pedig, Izráel, mit kíván tőled Istened, az Úr? Csak azt, hogy Istenedet, az Urat féld, járj mindenben az ő útjain, szeresd őt, és szolgáld az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből… (5Móz 10,12)

Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói… (Jak 1,22)

Olvasmányok: Mt 5,17–24 és Jer 16,1–13

 

Lelki útravaló a mai napra

Az egyházban (értsd: egyetemes kereszténység) nagyon sokféleképpen gondolkodnak a hívő emberek az Istenhez való kapcsolódás mikéntjéről. Ebben a nagyon színes kavalkádban a két véglet a hit és a cselekedetek. Az egyik véglet szerint a hit minden, a tettek nem számítanak, hiszen az Úrnak megfelelni nem lehet. A másik véglet pedig a tetteket emeli magasabbra, miszerint meg kell tenni, amit (vélten vagy valósan) az Isten kér tőled, és akkor rendben vagy.

Ezekkel a radikális szélsőségekkel szemben a Biblia egy nagyon életszagú és jóízű egységet, harmóniát képvisel, amelyben a hit és a tettek kéz a kézben járnak a hétköznapokban. Ha helyén kezelem, akkor mind a tetteknek, mind pedig a hitnek megvan a maga szerepe és „funkciója” a keresztény életben. De egy biztos: nincsen hit azt követő tettek nélkül. A hitnek ugyanis van látszatja. Nem csupán belső folyamat, hanem külső jelekben is megnyilvánul.

Kapcsolódjunk Istenhez a hitünkön keresztül, amely által kapjuk az üdvösség ajándékát, de kapcsolódjunk a tetteken keresztül is, amelyek tetszenek az Istennek, s embertársainkat őfelé vezethetik.

*

Áldjon meg téged az Isten igaz és szilárd hittel, amelyet tőle kaptál ajándékba.
És áldjon meg igaz és tiszta tettekkel, amelyeket te tudsz ajándékba adni másoknak.
Ámen.Szerző: Kovács Viktor

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót.
Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Napiige Androidos mobiltelefonra: ingyenesen letölhető 'Napiige' és 'Útmutató' alkalmazás a Google Play áruházban. Részletesen ld. itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.reiss.android.losungen és itt: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.xyzones.lutheran