Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 11. 21.


Olivér napja.

[Istenem,] szereteted az életnél is jobb… (Zsolt 63,4)

És mi ismerjük és hisszük azt a szeretetet, amellyel Isten szeret minket. Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne. (1Jn 4,16)

Olvasmányok: Jel 20,11–15 és 2Pt 1,12–21

 

Lelki útravaló a mai napra

Isten szeretet. Az egyik istenkereső számára a legfelszabadítóbb felismerés: Isten semmi és senki más, csak szeretet! A másik istenkereső számára ugyanez a mondat felszínességet, igénytelenséget takar: hogyan lehet Isten komplex és határtalan lényét leegyszerűsíteni a szeretetre? Nem hallottunk még Istenről, aki haragszik a bűn miatt? A törvényadóról, aki kemény szabályokat alkot népének, és számon is kéri a teljesítésüket? Aki, ha úgy tetszik neki, büntetéssel válaszol a törvényszegésre? Hogy lehet Isten lényének ezeket a határozott karaktereit belemosni a szeretet egyszerűségébe?

Talán akkor kerülünk közelebb a megoldáshoz, ha meglátjuk, hogy maga a szeretet is milyen összetett valóság. Látjuk ezt személyes tapasztalatainkon keresztül is. Sokféle „nyelve” létezik a szeretetnek (valaki szerint öt), az egyik ezt, a másik azt érti jobban. És több „arca” is van (valaki szerint négy), amelyek az élet más és más területeit világítják meg. És ha két szülő nevel gyerekeket, mind a ketten szeretik őket, mégis másképp viszonyulnak hozzájuk – nincs egy gyermek számára ennél jobb iskola ahhoz, hogy ráérezzen a szeretet sokféleségére.

Amikor tehát Istent a szeretetnek nevezzük, sokfélének mondjuk, aki messze komplexebb annál is, amit mi mindnyájan együtt a szeretetben megismertünk.

*

Szerető Istenünk! Kérünk, tápláld életünket mindig azzal, amire a legnagyobb szükségünk van. Ha csüggedtek vagyunk, biztatással. Ha félünk, bátorítással. Ha gőgösek vagyunk, alázatra neveléssel. Ha tévelygünk, útmutatással. Ha szándékosan rosszat teszünk, büntetéssel. Ha beszűkülünk, szemünk nyitogatásával. Áldj meg bennünket, hogy minden cselekedetedben meglássuk az irántunk égő szeretetedet! Ámen.Szerző: Csepregi András

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982