Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 11. 22.


Cecília napja.

Én, én vagyok az Úr, rajtam kívül nincs szabadító. (Ézs 43,11)

Egy az Úr, egy a hit, egy a keresztség, egy az Istene és Atyja mindeneknek; ő van mindenek felett és mindenek által és mindenekben. (Ef 4,5–6)

Az egyházi esztendő utolsó (Örök élet) vasárnapja

Olvasmányok: Mt 25,1–13 és Jel 21,1–7

Lekció: Mt 24,37–51
Ézs 65,17–25

Igehirdetési ige: Jel 7,9–17

 

Lelki útravaló a mai napra

Érdekesen működik az ember. Szabadságról álmodik, és mindenhol ezt hirdeti, de mindezek ellenére ezerféle módon kötözi meg, tartja fogságban magát. Napjainkra annyi minden ejt rabul bennünket, annyi mindentől függünk és válunk függővé testi-lelki-szellemi értelemben. Hosszú ideig fel sem tűnik, hogy a szabadságunkat veszítettük el, és nem vagyunk már a magunk urai, hanem önmagunkon kívül mindenki más irányít bennünket. Csak lassan jutunk el arra a pontra, hogy felismerjük: bizony, ez nem a hőn vágyott szabadság, és ekkor elkezdünk emberi megoldásokat, külső segítséget, tanácsadókat keresni.

A cselekedetek mögött mindig az ember áll, ahelyett, hogy észrevennénk azt, amiről Ézsaiás prófétán keresztül Isten beszél: „Én, én vagyok az Úr, rajtam kívül nincs szabadító.” (Ézs 43,11) A fogságban élő zsidó nép számára szól a vigasztaló üzenet, aki nem először és nem is utoljára éli át Isten szabadítását.

Erre az isteni önvallomásra hatalmas nagy szüksége van a ma emberének is, hogy ne csak hallja, ne csak mondogassa, hanem hittel belekapaszkodjon, amikor a testi-lelki-szellemi fogságából kiutat keres. Fel kell ébrednünk az álomból, és élnünk kell a valóságot Isten szabadító kegyelme által.

*

Urunk, mennyei Atyánk! Az életünk teli van olyan dolgokkal, amelyek megkötöznek, fogva tartanak, és nem engednek bennünket szabadon élni. Engedd meglátnunk, hogy testi-lelki nehézségeinkből nincs emberi gyógyulás, csakis általad.
Szabadíts meg minket megkötözöttségeinkből, hogy szabadon és boldogan éljünk. Ámen.Szerző: Csorbáné Farkas Zsófia Anna

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982