Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 11. 23.


Kelemen és Klementina, valamint Kenese napja.

Magasságban és szentségben lakom, de a megtörttel és alázatos lelkűvel is. Felüdítem az alázatosak lelkét, felüdítem a megtörtek szívét. (Ézs 57,15)

Jézus… meglátta a nagy sokaságot, megszánta őket, mert olyanok voltak, mint a pásztor nélkül való juhok… (Mk 6,34)

Olvasmányok: Zsid 12,18–25 és 2Pt 2,1–11

 

Lelki útravaló a mai napra

Évszázadok során többször előfordult, hogy a kereszténység legfontosabb elvi bástyáivá kimerevített megállapítások váltak. Ilyen igazságnak induló, de merevsége miatt féligazságba hajló megállapítássá lett a mondás, hogy „Isten mindig, mindennél nagyobb”, mint ahogy az is, hogy „Isten igazságában megbünteti a gonoszokat és megajándékozza a jókat”.

A Szentírás ezzel szemben legtöbbször olyan emberi tulajdonságokkal, tettekkel és gondolatokkal jellemzi az Urat, amelyeket a legtöbben jól ismerünk. Az evangéliumokban Jézus Krisztus alakja és szavai különösképpen közel vezetnek ahhoz a felismeréshez, hogy az Úr – akár a megszokott értelemben vett elvtelenség árán is – „mindent” megtesz az emberek érdekében. Jézus megdöbbentően közel áll az útjukat elvesztő, céljaikat eltévesztő, szenvedő és segítségre szoruló emberekhez. Ám azt a bizonyos „mindent” nem úgy teszi meg, ahogy eszünkbe jutna elvárni tőle. Az Úr üdítő eljövetele idején minden várakozással szemben „vigasztalással fizet” az elpártoltaknak Ézsaiásnál, míg Jézus megszánása abban mutatkozik meg, hogy tanítani kezdi az összesereglett sokaságot.

Ha fel tudná fogni szívünk és értelmünk Jézus igazi indítékait, biztosan más lenne a világ. Most azonban az ő szavaira és az őt ismerő hitre van utalva az emberi boldogulás.

*

Urunk, közelséged nélkülözhetetlen kincsünk. Segíts megértenünk annak jelentőségét, hogy életünk mindig valahonnan valami felé tart. Segíts elkerülnünk a féligazságok faragott bálványait. Segíts észrevennünk az igazi emberi változásokat, szükséget és a néma segélykérést is.
Szent Fiad mutasson utat nekünk azokra a helyekre, ahol te akarsz látni minket. Ámen.Szerző: Béres Tamás

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982