Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2020. 11. 24.


Emma, valamint Flóra, János napja.

Látták a földön mindenütt Istenünk szabadítását. (Zsolt 98,3)

Vajon azért veszik elő a lámpást, hogy a véka alá tegyék vagy az ágy alá? Nem azért, hogy a lámpatartóba tegyék? (Mk 4,21)

Olvasmányok: 1Pt 1,13–21 és 2Pt 2,12–22

 

Lelki útravaló a mai napra

Hol a helye annak a lámpásnak a szobában? Jézus szavaiból kitűnik: nem akárhol. Nem tetszőleges, nem véletlenszerű. Van helye: a lámpatartó. Valaki elkészítette, tudva, hogy a maga idejében érkezik bele a lámpás is. És akkor fény töri meg a sötétséget. Akkor ott adja világosságát, ahol a szobán belül a legnagyobb szükség van rá. A lámpatartó elhelyezése is céltudatos volt.

Jézus szavából tudjuk: „Ti vagytok a világ világossága.” (Mt 5,14) Még a lámpásnál is több ez. Maga a világosság. Maga a világítás. A fény. Megtörni a sötétséget. Egy szobányit? Egy saroknyit? Egy asztalnyit? Pont ott és pont annyit, amennyire szükség van.

Nem a meggyújtott lámpás választja a helyét. Aki a fényét várja, ő tudja, hova szánta s miért. Mert nem a lámpás a lényeg, hanem a fénye. Arra a világosságra valakinek szüksége van, ami abból a lámpásból azon a helyen világít.

Egyedül Isten képes ismerni a csillagok fényét, a lámpás fényét és választottainak fényét is. Hidd el: a te világosságod sem véka alá vagy ágy alá való. Értelme és célja van akkor is, ha ezt csak ő tudja, aki ma is elhelyez a neked készült „lámpatartóba”. Nem vár többet, mint hogy világíts azzal a fénnyel, amelyet tőle kaptál.

*

Uram! Megrendítő életkép: elrejtett fényű lámpák közt sötétben botorkáló alakok. Te engem is világossággá tettél a nagyvilág egy kis pontján. Kérlek, te adj bátorságot ma fényleni a helyemen. Ámen.Szerző: Farkas Etelka

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok a Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2019, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982