Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 01. 13.


Veronika, valamint Csongor, Vidor napja.

A fiú tiszteli atyját... Ha én atya vagyok, miért nem tisztelnek? ... – mondja a Seregek Ura... (Mal 1,6a)

Egy embernek volt két fia. Az elsőhöz fordulva ezt mondta: Fiam, menj el, dolgozz ma a szőlőben! Ő így felelt: Nem akarok. Később azonban meggondolta magát, és elment. (Mt 21,28b–29)

Olvasmányok: Róm 8,26–30 és Lk 5,1–11

 

Lelki útravaló a mai napra

Napjainkban a tekintélytisztelet kihalóban van. A szülő–gyermek kapcsolat is egyfajta haveri kapcsolattá kezd silányodni. Pedig a neveléstudomány is azt vallja, hogy igenis szükséges az egészséges fejlődéshez az úgynevezett meleg, korlátozó magatartás. Vagyis a szabályok felállítása elengedhetetlen. Emellett azonban természetesen biztosítani kell a gyermeket a feltétlen szeretetről. A tisztelet is tanulható magatartás. S mivel a gyermek mintakövető, látnia kell, hogy az előtte járók is tisztelettel vannak valaki felé. S ha az ember már idejekorán megtanulja tisztelni és szeretni Istent, akkor alázatot tanul és tanúsít embertársai iránt, mert átérzi, hogy Isten teremtménye a másik ember is. Nem véletlen írtam, hogy tisztelni és szeretni, mert ez a két fogalom együtt kell, hogy legyen az életünkben. A tisztelet csak a szeretettel tölti be küldetését. Isten is ezt várja tőlünk.
Az újszövetségi igében két fiú különböző magatartásáról van szó. A megjelölt szakaszban az első fiú kerül a fókuszba, aki nemet mond, majd mégis elmegy dogozni. Sokszor mondunk mi is nemet Isten hívására, küldésére. Mert mi is gyakran úgy tekintünk Istenre, mint egy haverra. Mondunk valamit, s majd eldöntjük, hogy később hogyan cselekszünk. Isten még ezt is elnézi, ez a mi nagy esélyünk.

*

Istenünk, mi annyit küzdünk, harcolunk ellened. Bocsáss meg nekünk, hogy ily makrancos gyermekeid vagyunk. Állítsd elénk mindennap Jézus Krisztus példáját, aki engedelmes volt mindhalálig, mégpedig a keresztfán elszenvedett halálig. Tőlünk nem vársz ennyit, csak azt, hogy engedelmes gyermekként kezünket kezedbe téve járjuk veled életünk útját. Hadd köszönjük meg neked, hogy édesatyánk vagy. Ámen.

Szerző: Bencéné Szabó Márta

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982