Napi ige

Előző nap   -   Következő nap

Adott nap kiválasztása:

2021. 01. 15.


Lóránd és Lóránt, valamint Itala, Mór, Pál, Roland napja.

Az asszony [...] szakított hát a gyümölcséből, és evett. Adott a vele levő férjének is, és ő is evett. (1Móz 3,6)

Vajon vezethet-e vak világtalant? Nem esnek-e mindketten verembe? (Lk 6,39)

Olvasmányok: Kol 2,1–7 és Lk 5,17–26

 

Lelki útravaló a mai napra

Vajon miért olyan vonzó elkövetni ugyanazokat a hibákat, amelyeket mások már elkövettek? Eltévedt sofőröket követő autók, padtársról másolt hibás házi feladatok és az élet ezernyi olyan területe, ahol az alapján próbálunk tájékozódni, hogy mit tesznek a körülöttünk lévők. Sajnos egyáltalán nem biztos, hogy az a helyes, ahogyan a többség cselekszik. De fordítva is igaz: az, hogy valaki a példánkat követi, nem annak a jele, hogy igazunk van. Ha azonban egymás számára nem jelenthetünk biztos tájékozódási pontot, akkor mi vagy ki jelenthet?
Az egykori hajósok a csillagok alapján találták meg a helyes irányt a végtelen tengeren. Az égre kellett emelni a tekintetüket ahhoz, hogy saját, folyton változó helyzetüket megállapíthassák. Lelki életünknek ugyanilyen állandó pontra van szüksége a tájékozódáshoz. Ehhez pedig nekünk is az égre kell tekintenünk, de nem a csillagok állására, hanem mindenható Urunk akaratára kell figyelnünk. Ő a mulandóságon kívülről, mentő szeretettel visel gondot rólunk. Ha őt követjük, ugyanebbe az örökkévalóba juthatunk el. Minden más tévút.

*

Urunk, légy a mi életünknek is ragyogó csillaga, amely hibáinkból kivezet, és megtart a helyes úton. Vezess minket, nehogy másokat is a kárhozatba vezetve elsodródjunk tőled. Téríts magadhoz, hogy végül mindnyájan nálad lelhessünk örök otthonra. Ámen.

Szerző: Zsíros András

A fenti igék az evangélikus bibliaolvasó Útmutatóból származnak.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám

Az egész évre vonatkozó igék, igemagyarázatok és imádságok az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára (Szerkesztette: Galambos Ádám, Gyülekezeti és Missziói Osztály, Luther Kiadó, 2020, 536 oldal, 2000 Ft.) című kötetben is olvashatóak.

E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalót. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldõ szolgáltatásunkra a következõ címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu, vagy kövesse a Napi ige – Örömüzenet sorozat Facebook oldalát: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato

Az Evangélikus.hu alkalmazás – benne a napi igével és a lelki útravalóval – ingyenesen letölthető androidos mobiltelefonra a Google Play áruházból: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.evangelikus.app illetve almás készülékekre az App Store-ból: https://apps.apple.com/us/app/evang%C3%A9likus-hu/id1538987982